noiembrie 27, 2022

Avem Legea laptelui în vigoare. Cine trebuie să respecte noile reglementări

  • Legea laptelui – 307/2022 – transpune o serie de prevederi cuprinse în legislaţia europeană în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate.

Comercializarea laptelui şi a produselor lactate trebuie să respecte noi condiţii de desfacere şi etichetare, conform legii intrate în vigoare la 20 noiembrie. Actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligaţi să fie oneşti în denumirea produselor şi să specifice pe etichete proporţia reală de grăsimi vegetale şi alţi substituenţi din compoziţie. Tot prin lege este reglementat și faptul că ”produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spaţiu bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestora”.

Amenzi pentru produsele vegetale vândute ca lapte

Odată cu intrarea în vigoare a legii laptelui, este interzisă folosirea denumirii de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale. Regula se aplică atât pentru produsele comercializate în pieţe, hypermarket-uri, cât şi pentru cele utilizate ori comercializate în domeniul HORECA şi fast-food. Cei care nu respectă noile prevederi legale riscă amenzi de până la 50 de mii de lei. La această amendă se poate adăuga suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit actului normativ, ”inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi cerinţele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se realizează în conformitate cu prevederile regulamentelor europene în domeniu”.

O altă reglementare importantă este cea privind inscripţionarea pe eticheta laptelui şi a produselor lactate a sintagmei „Produs românesc”. Dacă produsul nu este obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România, este interzisă folosirea sintagmei ”Produs românesc”.

„Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”, mai stabileşte actul normativ.

Piața laptelui, monitorizată de ”Observatorul laptelui”

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să înfiinţeze ”Observatorul laptelui şi al produselor lactate”, în cadrul direcţiei de specialitate. Observatorul laptelui şi al produselor lactate ”monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, prevede legea.

Observatorul colectează, în vederea centralizării, efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oaie, capră; cantitatea de lapte crud materie primă produsă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui; achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.

Datele procesate constituie baza pentru gestionarea măsurilor de piaţă în acest sector. Observatorul întocmeşte lunar rapoarte punctuale şi/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piaţă sunt Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Vamală Română.

Restaurantele, obligate să aplice noile prevederi

Prevederile noii legi trebuie aplicate şi în cazul meniurilor şi a reţetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast food şi de cofetărie, a produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate. Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.

Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Legea stabileşte şi interzicerea folosirii denumirilor de lapte sau produse lactate pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi a produselor lactate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *