Romania are cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, de 3,2% in luna ianuarie a acestui an, mai mult decat dubla fata de media europeana de 1,5%. Trendul la nivel european este de temperare a inflatiei, insa Romania merge contra curentului, rata anuala crescand de la 3% in decembrie, subliniaza Ziarul Financiar.
rn
Proiectul de buget este construit pe o inflatie anuala de 2,8%, insa previziunile analistilor contrazic previziunile Comisiei de Prognoza.
Presedintele CFA Romania – asociatia analistilor financiari certificati international – spune ca indicele preturilor de consum va creste cu 3,5 – 4% in 2019, in special din cauza OUG 114, care impune taxe de 2% din veniturile companiilor din energie si telecom, taxe care se vor vedea in preturile finale. Cresterea cursului de schimb leu – euro se va resimti de asemenea in inflatie, subliniaza Adrian Codarlasu, invocand analizele specialistilor din CFA.
Inflatia in crestere influenteaza si evolutia dobanzilor, ajunse la niveluri care ii ingrijoreaza pe economisti. Nivelul ROBOR este si el dictat in buna masura de inflatie. Saptamana trecuta, nivelul ROBOR la trei luni a fost de 3,28%, in crestere fata de saptamanile trecute, fapt care determina majorarea dobanzilor la lei. Este de asteptat ca evolutia sa continue atata vreme cat si preturile vor continua sa creasca, mai noteaza ZF.
Alt motiv pentru cresterea preturilor este deprecieera leului, avand in vedere ca importam pentru consum mult mai mult decat exportam si nu e exclus nici un soc prin cresterea pretului petrolului, care se va duce in inflatie, mai este citat presedintele CFA.