Avem 38 de sali de sport. Cine le foloseste?

Sute de miliarde de lei vechi au fost bagate, in ultimii cinci ani, in constructia unor sali de sport pentru diverse unitati de invatamant. Cei mai multi bani s-au dus inspre mediul rural, acolo unde salile de sport erau ca si inexistente (singura construita anterior Programului “Nastase” – cum s-a numit demersul bugetar prin care s-au edificat aceste sali – fiind cea din Ip). Potrivit datelor primite de la inspectorul scolar de specialitate, Alexandru Ghiran, in comunele salajene s-au construit, din 2004 si pana acum, sapte astfel de sali de sport – la Napradea, Crasna, Ileanda, Hida, Nusfalau, Sarmasag si Pericei. Alte cinci sali s-au construit ori sunt in curs de constructie in orase, respectiv la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei, Scoala Gimanziala “Corneliu Coposu” Zalau, Scoala Gimnaziala “Gheorghe Lazar” Zalau, Liceul Teoretic “Ion Agarbiceanu” Jibou si una pentru unitatile de invatamant din Cehu Silvaniei (in constructie). Numarul total al salilor de sport din judet ajunge, astfel, la 38.
Clubul Sportiv Scolar – fara sala de sport!
In contextul actual, cand, contrar directivelor europene (care prevad ca elevii sa aiba in program minimum trei ore de sport pe saptamana), copiii au in orar tot mai putin sport, se poate pune problema utilitatii acestor sali. Ele se justifica, eventual, ca sursa de venituri extrabugetare pentru scolile respective si pentru administratiile locale, care le inchiriaza cu ora adultilor amatori de miscare. Toate acestea – ne atragea atentia Alexandru Ghiran – in conditiile in care Clubul Sportiv Scolar, unde se pregatesc pentru performanta sute de copii si tineri, nu beneficiaza de o sala de sport. “Trebuie sa ne milogim in fiecare an pe la scolile care au sali, pentru a-i lasa si pe sportivii de la CSS sa se pregateasca acolo” – a mai completat inspectorul. In aceeasi situatie este, de altfel, si Palatul Copiilor Zalau.
Cu… complicitatea medicilor, aproape 600 de scutiti de sport
Cat despre problema chiulului de la orele de sport, oficializat prin scutiri medicale, inspectorul de specialitate ne-a declarat ca, la nivelul judetului exista, in acest an scolar, 588 de elevi scutiti total de sport. Cauzele acestui fenomen sunt, potrivit lui Ghiran, “multiple. O parte din acesti copii chiar sunt foarte bolnavi, din pacate. Dar sunt si unii care aduc de la medic adeverinta cum ca sufera de afectiuni precum cifoza, scolioza sau alte probleme ale coloanei, pentru care medicul le interzice sportul cand, de fapt, practicat cu moderatie, sportul i-ar putea ajuta”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *