noiembrie 27, 2022

Autorizatiile de mediu: vizele anuale necesare pentru mentinerea valabilitatii au fost reintroduse in lege

Valabilitatea prestabilita a autorizatiilor de mediu este inlocuita din nou, din 18 noiembrie 2019, cu necesitatea obtinerii unor vize anuale de catre titularii autorizatiilor, dupa ce o ordonanta a Guvernului cu acelasi obiect a fost desfiintata de judecatorii constitutionali anul acesta.
Parlamentul a adoptat astfel o lege care sa aduca modificari Ordonantei privind protectia mediului si sa intoarca avizele anuale, lege care a intrat in vigoare.
Autorizatiile de mediu si autorizatiile integrate de mediu vor fi obtinute o singura data si reavizate anual, conform unor modificari aduse la OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, cuprinse in Legea nr. 219/2019.
Aceasta readuce astfel in ordonanta de mediu prevederi introduse in anul 2018, de OUG nr. 75/2018, pe care insa Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat-o neconstitutionala anul acesta.
Concret, Legea nr. 2019/2019 prevede ca de acum inainte, autorizatiile de mediu si integrate de mediu vor avea nevoie de vize anuale pentru a-si mentine valabilitatea.
"Scopul aplicarii vizei anuale este acela de a confirma faptul ca titularul desfasoara activitatea in aceleasi conditii pentru care a fost emisa autorizatia de mediu sau autorizatia integrata de mediu si ca nu au intervenit modificari care sa afecteze conditiile stabilite prin actele de reglementare.", dupa cum se arata in OUG, alineatul 2.
Procedura de aplicare a vizei anuale se stabileste prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului. Viza anuala se aplica de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si, respectiv, Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" pentru autorizatiile de mediu si autorizatiile integrate de mediu care intra in sfera de competenta a acestora.
Aplicarea vizei anuale se tarifeaza conform prevederilor legale in vigoare, iar cuantumul acestui tarif se stabileste prin ordin al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *