Autoritățile relaxează măsurile de carantinare

Condițiile privind măsura carantinării se modifică, din nou. Potrivit deciziei adoptate luni, 31 ianuarie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, se scurtează perioada de carantină pentru persoanele navaccinate împotriva COVID-19. Concret, acestea vor sta în carantină doar 5 zile, în loc de 10, dacă sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.

Tot 5 zile vor sta în carantină și contacții direcți ai unei persoane confirmate pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2. Scapă de carantinare contacții direcți care se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Potrivit noilor reglementări, se elimină și lista țărilor cu risc epidemiologic. Nu vom mai avea state sau regiuni sub o anumită culoare, în funcție de numărul de cazuri, aplicându-se, în toate cazurile, regula generală a carantinei de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificat digital care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt scutiți de la prevederile privind carantina.

Noile reguli intră în vigoare de marți, 1 februarie, fără a fi necesară o hotărâre de guvern în acest sens, a anunțat luni după amiaza șeful DSU, Raed Arafat.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.