Autoritățile în alertă! Gazele naturale ies din pământ în Crișeni

  • Delgaz va efectua măsurători din trei în trei zile, timp de două săptămâni. Localnicii nu au simțit și nu au reclamat nimic la Primărie

Situaţia gazului detectat pe raza localităţii Crişeni de către angajații distribuitorului DelGaz Grid, gaz care iese din pământ în unele zone, dar care nu provine din reţeaua furnizorului de gaze naturale, a dus la o ședință de urgență joi, 14 martie, a ComitetuluiJudeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj.

Alerta distribuitorului de gaz vine pe fondul unei explozii la o casă din Dolj, în urmă cu două săptămâni, din cauza unei emisii spontane de gaze din sol.

Foto: Instituția Prefectului Judeţul Sălaj

“Semnalarea acestei situaţii a fost făcută de către reprezentanţii Delgaz Grid, în urma măsurătorilor pe care compania le realizează periodic. Reprezentatul Delgaz Grid, Vasile Silaghi, a precizat în cadrul şedinţei că în zonele în care s-a semnalat prezenţa gazului compania a montat 200 de dopuri de cauciuc şi o răsuflătoare de carosabil, pentru a ajuta la dispersarea gazului şi a impiedica astfel acumularea lui”, precizează Instituţia Prefectului Sălaj.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei, primarul comunei Crişeni, Călin Morar, a subliniat faptul că administraţia locală nu a primit, până în prezent, nicio sesizare din partea localnicilor privind posibile scurgeri de gaz.

“Având în vedere datele prezentate, membrii CJSU Sălaj au decis, ca măsură preventivă, monitorizarea concentraţiei de gaz în zonele identificate, prin efectuarea de măsurători periodice de către specialiştii Delgaz Grid, în prezenţa unui reprezentant al primăriei Crişeni, pe o durată de două săptămâni, cu o periodicitate la trei zile. Măsurătorile vor fi efectuate atât în spaţii deschise, cât şi în subsolurile clădirilor şi locuinţelor din zonele vizate”, au adăugat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

Casa explodată din cauza unei „pungi” de gaze naturale în Dolj

Un exemplu recent de emisie spontană de gaze din scoarţa terestră a avut loc în Dolj, în comuna Calopăr, sat Bâzdâna. O casă a explodat pur și simplu, iar autoritățile au evacuat și vecinii.

Proprietarul casei a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după explozie. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa în 2022, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură.

About Author

One Reply to “Autoritățile în alertă! Gazele naturale ies din pământ în Crișeni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *