Nemultumiti ca statul nu-si achita datoriile, operatorii de transport rutier de persoane nu mai accepta tichetele pensionarilor si veteranilor. Astfel, varstnicii vor fi nevoiti sa achite integral contravaloarea biletului pentru calatoriile cu autobuzul. Datoriile statului catre transportatorii salajeni ajung, in unele cazuri, chiar la cateva miliarde de lei vechi.
Autobuzele operatorilor de transport din judet ar putea trage pe dreapta din 1 noiembrie, daca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii nu-si onoreaza datoriile pe care le are fata de acestia. Reprezentantii societatilor de profil se plang ca ministerul nu le-a platit contravaloarea subventiilor acordate pensionarilor si veteranilor care calatoresc cu autobuzul pe rute judetene si interjudetene. Nu vor fi afectati, insa, clientii Trasurbis, in cazul carora subventiile sunt suportate de la bugetul local.
Firmele de transport rutier de persoane din Salaj au de incasat sume cuprinse intre 10.000 de lei si cateva sute de mii de lei si se plang ca, din aceasta cauza, au ajuns in situatia de a nu mai dispune de bani pentru plata carburantilor, a anvelopelor ori a ratelor la leasing. Din acest motiv, unii au decis sa nu mai primeasca tichetele de reducere cu 50 la suta pentru pensionari ori pe cele gratuite pentru veterani, calatorii respectivi fiind nevoiti sa achite integral biletul.
„Am de recuperat de la stat in jur de 100 milioane de lei vechi, reprezentand subventiile pentru peste 1.500 de calatori pensionari”, ne-a declarat Sergiu Gurzau, managerul Vanator Trans, societatea ce opereaza pe cateva trasee din judet.
Statul este dator firmei Cento Trans cu cateva miliarde de lei vechi, sustine Adrian Fagaras, managerul companiei si presedinte al Asociatiei Transportatorilor Rutieri – filiala Salaj. „Nu este corect sa avem de incasat de la stat bani si, in acelasi timp, sa ne fie blocate conturile ori sa fim executati silit pentru ca nu ne platim la timp datoriile catre stat”, opineaza reprezentantul companiei ce acopera trasee in intreg judetul si efectueaza curse in intreaga tara.
Fagaras nu exclude ca transportatorii salajeni sa se solidarizeze cu colegii din tara si sa refuze sa mai iasa in curse incepand cu 1 noiembrie.
Conducerea Autoritatii Rutiere Romane ii avertizeaza, insa, ca sistarea curselor ar putea avea consecinte grave pentru ei. „Pentru traseele interjudetene, neefectuarea a cel putin 95 la suta din curse atrage dupa sine retragerea licentei”, sustin surse din cadrul institutiei. Acelasi lucru se intampla si in cazul neefectuarii a 90 la suta din cursele judetene.
Bilete subventionate pentru 80.000 de pensionari
Potrivit legii, in decursul unui an, pensionarii au dreptul la cinci bilete de calatorie cu reducere de 50 la suta, in timp ce persoanele care au drepturi in baza unor legi speciale primesc 12 bilete gratuite. in Salaj, de calatorii la jumatate de pret beneficiaza peste 72.000 de pensionari, iar aproximativ 6.000 de veterani si persecutati politic au dreptul la cele 12 bilete gratuite.