ianuarie 28, 2023

Au inceput Zilele Zalaului

Inca de vineri dimineata, spatiul dintre Casa municipala de cultura si Hala agroalimentara fremata de lume. Comercianti de toate varstele si din toate domeniile isi pregateau tarabele pentru a le oferi, pe bani bineinteles, trecatorilor o amintire de Zilele Zalaului. Amintirea poate fi un clop de paie, o turta dulce, o jucarie ori o oala smaltuita. Pe strada Simion Oros, inspre spatiul de parcare se lucra la instalarea unor setre cu obiecte din piele (pormonee, curele, bratari etc). Mai incolo cu cativa metri, mesterul popular Maria Domuta din judetul Cluj isi aranja cu migala zecile de ii si prosoape tesute in razboi, decorate cu motive populare. Predomina negrul si rosul. Inca de joi noaptea Kolcsar Istvan din judetul Harghita a purces la amenajarea standului de ceramica smaltuita. Acum era pe sfarsite si astepta cumparatorii. Am putut admira vase de toate marimile, blide, oale, in pictura carora culoarea verde era la ea acasa. Mesterii olari din Borla inca nu au sosit la targ, dar au promis ca vor veni de Zilele Zalaului. Am intalnit si standuri cu sucuri naturale, miere si produse de stup, mici si bere la discretie. Preturile mi se par piperate. Adaosul comercial a ajuns la limita maximului. Un mic costa 3 lei, o portie de cartofi 4 lei, iar un pahar de bere 4 lei. Profita comerciantii de faptul ca e sarbatoare si muritorii de rand nu precupetesc nici un leu pentru a-si face poftele culinare. Ca pe urma vor fluiera a paguba e alta poveste. In curtea Colegiului National Silvania se lucreaza de zor la instalarea linghispirului si a unor obiecte gonfabile care bineintele vor aduce bani proprietarilor. In parcare se trudeste pentru instalarea scenei. Timp de trei zile aici vor evolua nume cunoscute din muzica populara si usoara, dansatori, orchestre etc. Pe strada 22 Decembrie, langa Casa Municipala de Cultura cativa comercianti si-au instalat un stand, intitulat CASA, unde se spune ca se vor vinde mancaruri cu specific unguresc, slovac, ucrainian etc. Pentru prima data in Zalau si-a facut aparitia un “street-food” (mancare la strada). Numai ca bunataturile culinare afisate aici sunt de origine orientala: shaorma, cheesburger, hot-dog, piept de pui la grill, ceafa de porc la grill etc.

Asadar, Zilele Zalaului au inceput. Cativa vizitatori spuneau ca era mai bine pe bulevard, deoarece era o participare mult mai mare. Primarul Ionel Ciunt a promis inca de anul trecut ca va gasi un spatiu adecvat pentru aceasta sarbatoare. Noi zicem ca e bine si asa.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut