ATOP Salaj si-a facut un plan strategic

ATOP Salaj si-a facut  un plan strategic

Consilierii judeteni au votat in sedinta de vineri ceea ce se cheama pompos planul strategic de actiune al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Salaj pe anul 2017. 

Pentru cei care inca nu stiu si se intreaba ce este si cu ce se ocupa ATOP, reamintim ca este “un organism cu rol consultativ” care functioneaza sub umbrela Consiliului Judetean. Membrii ATOP nu pot da legi, nu pot da hotarari si nu fac parte din procesul executiv al judetului. ATOP are un caracter strict informativ, avand doar rolul de a face propuneri pe diferite teme. Smecheria este ca membrii ATOP, si a fost scandal pe cine include ATOP, incaseaza cate 1.200 de lei pe sedinta lunara (20 la suta din salariul presedintelui CJ, Tiberiu Marc), pentru simplul fapt ca participa la sedinta si isi dau cu parerea depre cum ar trebui asigurata ordinea publica in Salaj.
Dupa scandalul de anul trecut de la constituire, cu PNL-istii nemultumiti ca nu au obtinut locuri, din componenta ATOP Salaj fac parte consilierii judeteni Dari Toma (UDMR), Chis Filonas (PSD), Gheorghe Pop (PSD), Tiberiu Csoka (UDMR), Alin Demle (PSD) si Dorin Gorgan (PMP). Pe lista membrilor ATOP apar si subprefectul Robert Vasvari, seful IPJ Salaj, Ovidiu Dosa, seful Inspectoratului de Jandarmi Salaj, Vasile Cigarean, seful ISU Porolissum, Adrian Chichisan, si reprezentanti ai comunitatii: Lorena Filip (fost consilier judetean PSD), Adrian Budusan (cunoscut drept un apropiat al PSD) si Pop Emeric (fostul primar UDMR din Crasna si actual administrator public al judetului). Lor li se adauga si Ioan Groza, reprezentant al Corpului National al Politistilor. Presedinte al ATOP este Csoka Tiberiu.
Membrii ATOP au avut de altfel miercuri (25 ianuarie) prima sedinta de plen. Csoka Tiberiu, presedintele ATOP, ne-a declarat ca in sedinta s-a discutat despre raportul celor trei comisii ATOP pe anul 2016 si despre planul strategic pe anul 2017. Csoka a amintit ca s-a discutat la punctul diverse despre completarea strategiei pe anul 2017 cu un capitol nou despre preventia consumului de droguri.
Nu s-a discutat insa miercuri in detaliu concret problema drogurilor si a scandalurilor.
Despre ce nu a discutat ATOP aminim noi, lucruri concrete privitoare la siguranta noastra care cer rezolvare.
În clubul Divino din Zalau, de exemplu, recent au avut loc trei scandaluri de proportii, ultimul fiind pe data de 6 ianuarie, cand un tanar a ajus din club in coma si operat pe crier la Cluj.
Despre droguri, potrivit coordonatorului Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj, Merce Liviu, putem spune ca, in Salaj, cazurile inregistrate la UPU Zalau, sunt in crestere, de la 30 de cazuri in 2015 la 48 de cazuri in 2016. Alte 30 de persoane au apelat in 2016 la serviciile oferite de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj. Principalele droguri care se consuma in Salaj sunt cele etnobotanice si canabisul. Majoritatea consumatorilor din Salaj sunt minori, elevi sau minori care au abandonat scoala. Majoritatea dintre ei au un istoric, sunt consumatori vechi, spune Merce.
Planurile ATOP au insa alte tinte in domeniul ordinii publice pe anul 2017, in “planul strategic” regasindu-se reducerea deficitului de personal din dispozitivele de ordine publica, cresterea performantei dispozitivelor de ordine si siguranta publica si incercarea reducerii numarului de persoane decedate in accidente rutiere. Membrii ATOP isi mai doresc reducerea numarului de cazuri de urgenta, respectiv de incendii, si organizarea pazei bunurilor in toate comunele din judet, dar si mentinerea la un nivel scazut al infractiunilor din domeniul violentei. ATOP isi mai doreste in 2017 reducerea timpului mediu de raspuns in situatii de criza. Si-au fixat ca tinta in 2017 deschiderea unui centru SMURD la Sarmasag, dar si operationalizarea punctului aero medical SMURD din Jibou. Membrii ATOP isi mai doresc anul acesta si construirea unui depozit judetean pentru asigurarea materialelor si echipamentelor logistice necesare interventiilor in caz de dezastre precum si infiintarea unui punct de prim ajutor in zonele izolate. ATOP isi mai doreste ca anul acesta sa editeze materiale cu caracter informativ si preventiv, dar si sprijinirea infiintarii si functionarii politiei locale in comunele din mediul rural. (E.F.)

ATOP constata situatia infractionalitatii in Salaj

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) Salaj a prezentat vineri, 27 ianuarie, in cadrul sedintei de Consiliu Judetean, raportul pe 2016, in care se aduc date despre infractiunile constatate in judetul Salaj.
ATOP spune ca evolutia numarului infractiunilor sesizate in total inregistrat in luna ianuarie a anului 2016 fata de luna ianuarie a anului 2015 a fost in scadere, constatandu-se 36 de infractiuni economico-financiare in 2015 si doar 25 in ianuarie 2016, dar si doar 212 infractiuni juridice in ianaurie 2016 fata de 297 de infractiuni in ianuarie 2015. ATOP spune ca in ianuarie 2016, prin comiterea de infractiuni s-a creat un prejudiciu in valoare de peste 1,4 milioane de lei. ATOP arata de exemplu si ca, in martie 2016, pentru incalcari ale legislatiei in domeniul situatiilor de urgenta au fost aplicate 5.960 de sanctiuni contraventionale, din care 5.264 avertismente si 686 amenzi in cuantum de 1.147.000 lei. ATOP mai spune ca in primele luni ale anului 2016 furturile din locuinta au scazut fata de 2015 cu 32 de fapte, iar furturile din societatile comerciale scade de la 43 de cazuri in 2015 la 37 de cazuri in 2016. ATOP mai spune ca anul trecut cele mai multe incendii, in proportie de 92 la suta, au avut loc la gospodariile salajenilor, iar la sedii de firme au avut loc 7,3 la suta din incendii. ATOP mai spune si ca in decembrie anul trecut au fost efecutate 21 de controale la unitatile care au organizat spectacole de Revelion si s-au constatat 73 de probleme, aplicand 50 de avertismente si 3 amenzi in cuantum de 5.500 de lei. ATOP mai arata ca anul trecut au fost executate 119 misiuni de punere in aplicare a mandatelor de aducere emise de catre instantele judecatoresti, mai multe cu 15 decat in 2015. Dar si ca anul trecut au fost inregistrate 7.784 de apeluri de la cetateni pe numarul unic de urgente, 112.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *