Situații îngrijorătoare se întâlnesc în Românași-Păușa, Ratin, Huseni, Mal, Someș-Odorhei, Dragu, Meseșenii de Jos, Coșeiu, Hereclean, Surduc sau Măeriște
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Sălaj va propune Instituției Prefectului Județului Sălaj constituirea unui grup de lucru pentru diminuarea sau chiar eradicarea fenomenului de lăsare în libertate și fără supraveghere a animalelor care pot prezenta un pericol pentru persoane sau bunuri. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței extraordinare ce a avut loc luni, 29 mai, la inițiativa Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.
Grupul de lucru, alcătuit din reprezentanți ai Prefecturii Sălaj, administrației județene, primăriilor, Poliției, Jandarmeriei, Direcției Sanitare Veterinare și Oficiului Județean de Zootehnie, va avea ca obiectiv principal identificarea de măsuri concrete pentru prevenirea și combaterea acestei probleme.
Polițiștii vor intensifica acțiunile de control
De altfel, de la începutul anului, polițiștii sălăjeni au derulat 46 de acțiuni și 425 de controale, în urma cărora au fost constatate 14 infracțiuni și au fost aplicate 290 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 150.000 de lei. Cu toate acestea, mulți proprietari continuă să își lase animalele în libertate și nesupravegheate, generând, astfel, pagube semnificative pe terenurile agricole și punând în pericol traficul rutier. Situații îngrijorătoare se întâlnesc în Românași-Păușa, Ratin, Huseni, Mal, Someș-Odorhei, Dragu, Meseșenii de Jos, Coșeiu, Hereclean, Surduc sau Măeriște.
„În continuarea eforturilor pentru combaterea acestui fenomen, Consiliul Județean Sălaj pregătește documentația necesară pentru reluarea achiziției de servicii de adăpostire a animalelor aflate în pericol, după ce ofertanții care s-au prezentat la prima licitație nu au îndeplinit condițiile solicitate prin caietul de sarcini. Ne preocupă nu doar protecția animalelor, ci și mai ales siguranța comunităților locale, prin prevenirea incidentelor și a pagubelor asociate”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președinte al Consiliului Județean Sălaj și membru ATOP Sălaj.
Pe de altă parte, oficialii de la Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj au dat asigurări că vor lua măsuri suplimentare pentru a identifica și sancționa proprietarii care încalcă regulile legale privind deținerea și supravegherea animalelor. Astfel, vor fi intensificate acțiunile de control, cu precădere în zonele cu probleme, și vor fi suplimentate efectivele de oameni ai legii.
Violența domestică face tot mai multe victime în Sălaj
Un alt subiect abordat în cadrul ședinței ATOP Sălaj vizează domeniul violenței domestice, în condițiile în care, în primul trimestru din 2023, în județ au fost înregistrate 99 de fapte penale, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă din 2022.
„Reprezentanții IPJ Sălaj au adus în discuție problema lipsei centrelor de primire în regim de urgență destinate victimelor violenței domestice în cele trei orașe. În acest context, ATOP Sălaj face un apel către administrațiile locale din Jibou, Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei, pentru identificarea și implementarea soluțiilor care să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. Prin dezvoltarea unor astfel de centre s-ar oferi adăpost temporar, dar sigur, precum și asistență de specialitate atât victimelor din comunitățile urbane, cât și celor din zonele rurale învecinate”, a punctat Marcel Zaharia, președintele ATOP Sălaj.
Organism cu rol consultativ, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Sălaj este constituită şi funcționează pe lângă Consiliul Județean Sălaj, oferind, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate publică. Din această structură fac parte președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, inspectorii șefi ai IPJ Sălaj – Marius Stupar, ISU Porolissum Sălaj – Adrian Dobocan, și Jandarmeria Sălaj – Vasile Cigăran, reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor Sălaj – Ioan Groza, subprefectul județului – Adriana Sabou, consilierii județeni Sergiu Panie, Sojka Atila, Papp Zsolt, Cosmin Ardelean și Marcel Zaharia, precum și trei reprezentanți ai comunității – Pop Emeric, Alexandru Petru Coste și Sorin Mureșan.
oooaaaauu atâția oameni si atatia bani , s-au strâns pentru interesul animalelor. ..da, da! bani să fie!
ATOP o sinecură de partid și grupuri de interese pentru furtul banului public cu acte legale. Toți membrii sunt și salariați în instituții bugetare de unde primesc salarii frumoase, iar ședința de lucru😄 (trimestrială) se desfășoară în timpul programului de muncă la unitatea unde este angajat. Dar la nici unul dintre membrii ATOP nu le tremură mâna când semnează pentru indemnizația lunară cât un salariu minim pe economie, sau o pensie medie. Poate ziarul va calcula câți bani se risipesc cu acești vajnici lucrători pentru binele cetățenilor😂😁😃.