decembrie 5, 2022

2009, Anul International al Astronomiei
Elevii Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalau si-au descoperit o noua pasiune, astronomia, gratie proiectului “2009 – Zbor printre stele”, initiat de cativa profesori de aici. Dupa cum preciza profesoara Maria Pop, coordonatoare, alaturi de profesorul si inspectorul scolar Mirel Matyas, a acestui proiect, anul acesta se implinesc 400 de ani de cand Galileo Galilei a privit pentru prima oara cerul printr-o luneta, asa ca 2009 a fost declarat Anul International al Astronomiei. Proiectul de la API face, astfel, parte dintr-un efort international de popularizare a astronomiei, la care participa peste 140 de tari.
Proiectul a demarat in luna martie, cu o activitate derulata la nivelul colegiului, urmata, la inceputul acestei luni, de o alta, desfasurata pe platoul din fata Prefecturii. Toti zalauanii aflati atunci in zona au putut observa prin telescopul instalat acolo de initiatorii proiectului planeta Saturn. Saptamana aceasta a avut loc cea de-a treia activitate din proiect – “Saptamana astronomiei in liceul tau”, finalizata, ieri, cu un simpozion stiintific si cu lansarea numarului 13 al revistei scolare “Prisma”, dedicata in exclusivitate Anului International al Astronomiei.
Proiectul va continua, in luna mai, cu participarea la editia a II-a a Festivalului Stiintei, organizat de API, urmatoarele ativitati fiind programate in primele luni ale anulu scolar viitor.
“Fizica lumineaza viata” elevilor de la “Mihai Viteazul”
Un proiect asemanator demareaza, astazi, si la Grupul Scolar “Mihai Viteazul” Zalau. Este vorba despre proiectul “Fizica ne lumineaza viata”, aflat anul acesta la a treia editie, pe care profesoarele Mariana Driha, Doina Pop si Rodica Damsa il dedica tot Anului International al Astronomiei, precum si Anului European al Creativitatii. Proiectul este inscris in calendarul activitatilor realizate prin reteaua educationala “Hands on Science” Romania, parte integranta a retelei europene “Hands on Science”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *