Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care a sesizat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Consiliul Concurentei si Garda Financiara privind activitatea Allianz-Tiriac Asigurari, a initiat un demers similar si in cazul Omniasig, pentru clauze considerate nelegale. „Asociatia deplange demersurile companiei de asigurari Omniasig de a rezilia conventiile de colaborare incheiate cu unitatile reparatoare partenere, incercand sa le oblige sa accepte clauze contractuale anticoncurentiale si nelegale. Mai mult, o serie de clauze propuse de Omniasig – sub o aparenta legalitate – constituie, de fapt, operatiuni si activitati contrare obiectului sau de activitate”, se arata intr-un comunicat al ASSAI.
Sursa citata sustine ca service -urilor li se impune sa comande piese de la un singur furnizor agreat de catre Omniasig, piesele fiind de fapt cumparate de companie prin incalcarea dispozitiilor legale care interzic asiguratorilor sa desfasoare orice alta activitate in afara de cea de asigurare, iar clientul nu va beneficia de garantie pentru piese. „Omniasig ameninta ca nu va mai acorda «avantajul sistemului de decontare directa» (plata a despagubirilor aferente reparatiilor bunului asiguratului) acelor societati de service reparatoare care nu vor accepta aceste noi clauze. Exista indicii ca asiguratorul incearca sa impuna in mod abuziv partenerilor sai derularea unor operatiuni care sunt contrare legislatiei asigurarilor, care incalca principiile concurentei loiale si libertatea contractuala”, a declarat in comunicat Cristian Muntean, director al ASSAI. „Si in acest caz au fost indeplinite demersurile necesare pentru a se notifica de indata autoritatile competente in vederea verificarii modului in care Omniasig isi desfasoara activitatea de asigurare si in care incearca sa introduca o serie de clauze abuzive in contractele incheiate cu partenerii sai” a declarat si avocatul Ovidiu Tibuleac, coordonator al Departamentului Asigurari din cadrul casei de avocatura „Bostina si Asociatii”.
Reprezentantii Omniasig nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri pentru a comenta acuzatiile.
ASSAI este o asociatie profesionala care reprezinta interesele a peste 500 de service-uri auto din Romania. Societatile reprezentate numara peste 15.000 de angajati si deruleaza anual afaceri de peste 400 milioane de euro.