Asociaţia ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!” susţine procesul de învăţământ prin activităţi educative şi extracurriculare

Asociaţia ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!” Bobota, înfiinţată la finalul anului trecut 2022, a realizat într-un mod accelerat câteva activităţi educaţionale recreative, de socializare şi activităţi social-culturale în comuna Bobota, unde, de altfel, este şi sediul asociaţiei.

Scopul Asociaţiei este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, a nivelului de trai al oamenilor prin facilitarea accesului la drepturi, educaţie şi resurse fundamentale care ajută la combaterea sărăciei şi excluziunii sociale.

S-a născut din dorinţa de a susţine şi promova cunoştinţele necesare pentru formarea unor deprinderi comportamentale şi educaţionale în vederea integrării în societate a copiilor, tinerilor şi adulţilor din comunitate.

Preşedintele Asociaţiei ,, Mereu cu zâmbetul pe buze!”, Ioana Georgeta Pop, este profesor consilier şcolar al CJRAE Sălaj, cu activitate la Şcoala Gimnazială ,, Gheorghe Şincai” Bobota, având experienţă de lucru în domeniul socio-educativ şi socio-comportamental, prin natura jobului care implică lucrul cu elevii şi părinţii acestora, implicit, astfel cunoaşte doleanţele şi lipsurile comunităţii pe care o reprezintă. Mai mult, reprezentantul asociaţiei este angajata Ministerului Educaţiei direct, ca şi consilier şcolar în cadrul proiectului POCU „Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale”. Codul proiectului: SMIS:122607, desfăşurându-şi activitatea în UAT Bobota, la nivelul comunei Bobota. Prin oportunitatea de a lucra direct cu cele mai vulnerabile persoane din punct de vedere social sau educaţional în mediul lor de viaţă, experienţa acumulată în realizarea unor activităţi de specialitate şi oferirea de sprijin şi suport pentru diferite probleme întâlnite în comunitate, este de necontestat.

,, Iubesc oamenii şi-mi place să cred că şi ei mă iubesc. Sunt tolerantă şi încerc să descopăr frumuseţea din fiecare om. În timp ce unii caută defecte şi judecă, eu caut calităţi şi ofer prezumţii de nevinovăţie. Nu încerc să schimb lumea, sunt reguli şi principii mult prea bine înrădăcinate în personalitatea noastră colectivă, îmi doresc doar ca cei care intră în contact cu mine să fie mai fericiţi, mai conştienţi de valoarea lor, mai încrezători, mai curajoşi, mai determinaţi, mai împliniţi spiritual şi mereu cu zâmbetul pe buze!”, spune Ioana Georgeta Pop, președintele Asociației.
Împreună cu ceilalţi membri ai asociaţiei, majoritatea specialişti în domeniul educaţiei, au pus bazele unei frumoase şi fructuoase colaborări, pentru binele şi bunăstarea oamenilor, de la cei mici, copii, tineri şi adulţi din comunitate. Toţi sunt cuprinşi, sub o formă sau alta, în activităţile desfăşurate prin intermediul asociaţiei.

Drept urmare, exemplificăm un mic proiect local, dar cu impact major asupra comunităţii, implementat de către Asociaţia ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!”.

Proiectul ,,Spectacol de Crăciun!”, realizat a doua zi de Crăciun a anului trecut, a fost un real succes, în primul rând pentru că cei implicaţi direct, o echipă de 24 de elevi din cele trei localităţi ale comunei, Bobota, Zalnoc şi Derşida, au pus în scenă o variantă amplă şi de efect a unui episod religios, şi anume scena Naşterii Mântuitorului, sub îndrumarea preşedintelui Asociaţiei ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!”.

,, Consider dublu câştig prin realizarea acestui spectacol, primul: prin faptul că echipa de copii au participat la programul instructiv-educativ, unde şi-au format noi deprinderi comportamentale şi educaţionale în vederea integrării în societate. La nivel afectiv, în cadrul întâlnirilor sub formă de ateliere şi repetţii pentru spectacol, copiii au fost stimulaţi să gestioneze conştient emoţiile şi stresul pentru o dezvoltare echilibrată şi armonioasă, şi-au dezvoltat abilităţile de relaţionare cu cei din jur, comunicarea de tip asertivă, gândirea pozitivă, spontenaitatea, imaginaţia, relaţionarea şi creativitatea.Iar în al doilea rând, noua generaţie a cunoscut cu adevărat însemnătatea Sfintei Sărbători de Crăciun. Oamenii din comună şi nu numai au ieşit din casele lor să socializeze, să se bucure de magia sărbătorilor, să admire şi să dezvolte interes pentru activităţile culturale şi sociale, astfel contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii”, spune Ioana Georgeta Pop.

Prin intermediul spectacolului realizat, s-au remarcat şi tinerele talente locale, asociaţia oferind astfel oportunitatea de a se face cunoscuţi şi auziţi copiii şi tinerii din comunitate care au talente muzicale.

Pe pagina de Facebook a Asociaţiei ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!” sunt detaliate toate activităţile şi proiectele derulate până acum, inclusiv campanii umanitare şi ateliere de creaţie, totul într-un timp relativ scurt.

Printre acestea se numără campania de colectare haine şi încălţăminte de iarnă pentru copiii din comunitatea vulnerabilă ,,100 de oameni buni”; Atelier de creare a unor produse handmade pentru Târgul de Crăciun; dezvoltarea creativităţii prin imaginaţie şi joc de roluri ,,Elefantul Cici spune poveşti în fiecare săptămână copiilor cuminţi” şi multe alte activităţi de ajutorare a unor cazuri sociale din comunitate.

În continuare Asociaţia ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!” a semnat un parteneriat important cu Asociaţia INACO-Iniţiativă pentru Competitivitate, Bucureşti, reprezentată prin Andreea Paul, în calitate de președinte, fost deputat în Parlamentul României, originară din localitatea Bobota.

Proiectul propus de Asociaţia ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!” , ,,FaceTheBook and FaceTheTech”, are ca scop crearea unui club de lectură dotat cu cărţi şi aparatură tehnologică.

,,Ne dorim să atragem căt mai mulţi copii spre activităţi creative, de lectură, ne dorim să oferim posibilitatea elevilor din zone rurale să beneficieze de experienţe variate de învăţare, neavând astfel de oportunităţi în mediul rural, ne dorim să îmbunătăţim rezultatele elevilor noştri la Evaluarea Naţională, prin oferirea unei game variate de titluri de lectură, dar şi de activităţi pe baza textelor citite, îmbinând tehnologia, ne dorim să deschidem larg porţile imaginaţiei lor şi să încurajăm colaborarea, lucrul în echipă. Ajutăm astfel la alfabetizarea funcţională şi totodată alfabetizarea digitală.Ne dorim să facem clubul un loc prietenos şi către care elevii să vină cu entuziasm şi curiozitate, să aibă satisfacţia rezultatelor obţinute şi a experienţelor de învăţare acumulate”, explică președintele Asociației.

Acest parteneriat oferă o mare oportunitate copiilor şi tinerilor din comuna Bobota să experimenteze activităţi la care alţi copii doar visează. Prin bunăvoinţa unor oameni care se pare că nu au uitat de unde au plecat, acest lucru este posibil.

Totul a început din dorinţa şi ambiţia preşedintelui Asociaţiei ,, Mereu cu zâmbetul pe buze!”de a aduce schimbare în modul de învăţare al elevilor, chiar dacă prin activităţi educative extraşcolare, şi pe viitor, cine ştie, poate şcolile vor adopta multe dintre iniţiativele şi modul de desfăşurare al procesului de învăţare adoptat în cadrul proiectelor derulate de asociaţie.

,, Ioana Pop, consilier școlar în comuna Bobota, județul Sălaj, a venit până în București să vadă Smart Lab Caro și să înțeleagă mai bine acest proiect al INACO. M-a uimit viteza cu care a venit: primul weekend după prima noastră convorbire telefonică. Așadar, chiar îi pasă, vrea, cred că și poate să schimbe lucrurile în bine acasă. Pentru asta a creat și Asociația ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!”, un ONG la început de drum, care are nevoie de sprijinul sălăjenilor. Vă încurajez să-i întindeți și voi o mână de ajutor. Am profitat de suprapunerea vizitei Ioanei cu activitățile mele de instruire de sâmbătă și duminică ale elevilor din gimnaziu și liceu, în cadrul programului VocațiaTa, organizat de Proedus, și am dus-o cu mine să vadă cum facem asta, cum interacționăm cu generația tânără, ce descoperim împreună din lumea viitorului, cât de util și inspirațional poate fi pentru elevi. Le-a cunoscut și pe co-trainerii zilei, Nadia Tătaru de la Radio Itsy Bitsy și psih. Ramona Dumitru Popescu. Satisfacția a fost uriașă, s-a întors acasă îmbogățită cu idei și soluții și acum începe greul: proiectarea, strângerea de fonduri și de parteneriate locale, interacțiunea ei cu elevii la altă altitudine. Oamenii care învață mereu inspiră! Am acceptat să o mentorez pentru că mi-au plăcut intențiile și energia ei. Vânt în pânze, Ioana, zâmbetul pe buze, cum bine spui, și rezultate înălțătoare!”, spune preşedintele INACO, Andreea Paul.

Considerăm importantă susţinerea unor astfel de iniţiative, venite din partea unor profesionişti tineri şi cu perspectivă. Voluntariatul, intenţia de a face bine, a oferii idei şi soluţii, a participa activ la bunăstarea oamenilor prin programe de educare şi reeducare, împărtăşirea cunoştinţelor şi experienţelor din diferite domenii, oferirea timpului şi înţelegere semenilor, se pare că este un lucru extraordinar în zilele noastre. Astfel, că pe această cale facem apel la toate instituţiile şi reprezentanţii acestora să observe intenţia acestei tinere asociaţii, care cu paşi repezi şi implicare, aduce schimbare şi sprijin în rândul tinerilor şi a copiilor . La rândul său, are nevoie de sprijin şi implicare, mai ales din partea unităţilor şcolare, pentru că accentul cade pe educaţie, şi în această direcţie scopul şi obiectivele asociaţiei pune valoare.

Totodată are nevoie de sprijin din partea oamenilor şi a firmelor care doresc să contribuie la buna desfăşurare a unor astfel de activităţi, sau sprijinirea prin intermediul asociaţiei a unor cazuri sociale vulnerabile.

Cei care doresc să ajute sau să se implice, inclusiv să se informeze despre activităţile asociaţiei, pot contacta reprezentantul Asociaţiei ,,Mereu cu zâmbetul pe buze!” la numărul de tel. 0775304612, la adresa de e-mail: ioa_tusan@yahoo.com sau pe pagina de Facebook Mereu cu zâmbetul pe buze!.

Un alt mod de a oferi sprijin este viramentul bancar în contul Asociaţiei: RO91BRDE320SV32080423200 sau prin completarea formularului de redirecţionare a 3,5 % din impozitul pe profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *