Evenimentele de la masa Guvernului României care au dus la discuții aprinse în coaliția de guvernare și, implicit, în spațiul public vizavi de aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală III nu au lăsat indiferenți primarii din mediul rural ai României acuzați de USR PLUS prin declarațiile din ultimele zile că ”au furat din bani publici” prin proiectele de investiții pe care aceștia le-au derulat până în prezent prin programele Ministerului Dezvoltării – PNDL – etapele I și II, considerate de vocile Uniunii Salvați România drept ”programe de investiții pentru baronii locali”.
Primarii membrii ai Asociației Comunelor au transmis șefului Executivului – Florin Cîțu, și ministrului Dezvoltării – Cseke Attila, opinia lor cu privire la necesitatea aprobării Programului Național de Dezvoltare Locală III, denumit în proiectul Ordonanței de urgență – Program Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Prin vocea Președintelui Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Dăghici, primarii condamnă public și fără rezerve jignirea care li s-a adus lor și oamenilor din comunitățile în care au fost aleși prin ”reacțiile și aprecierile total nejustificate, lipsite de rațiunea lucrului bine făcut, ce vin din partea unor politicieni iscusiți în arta denigrării și în desconsiderarea Programului Național de Dezvoltare Locală – etapa I și etapa a II-a”.
”Nu putem rămâne impasibili la reacții și aprecieri total nejustificate, lipsite de rațiunea lucrului bine făcut pentru dezvoltarea României, ce vin din partea unor politicieni iscusiți doar în arta denigrării și în desconsiderarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa I și etapa a II-a, condamnând public și fără rezerve obstinația, nonșalanța și lipsa de scrupule a acestora, jignind primarii și implicit alegătorii lor, cei care poartă răspunderea, în fața legii și a cetățenilor, pentru actele și faptele lor. Din dorința de a sta <pe sticlă>, atunci când nu ești în stare să faci ceva bun pentru țară, denaturezi realitatea încercând să batjocorești autoritățile administrației publice locale, doar pentru că suportul local al tău, este ca și inexistent, căutând pe orice cale să șubrezească poziția primarilor în funcție. Se ignoră esența Cartei europene a autonomiei locale în sensul că autoritățile administrației publice locale reprezintă unul dintre principalele fundamente ale oricărui regim democratic și că existența autorităților administrației publice locale împuternicite cu responsabilități efective permite o administrație, în același timp, eficientă și apropiată de cetățeni, țopăind în vârful limbii și vorbind de fapte inexistente și doar închipuite, fără drept, ca iluștrii anonimi ori ca iluștrii impostori. Cu încrederea că rațiunea și politica țin de arta de a apropia oamenii, susținem tot ce e bun pentru dezvoltarea local”, semnează Emil Drăghici în numele primarilor de comune din România, în scrisoarea transmisă oficialilor guvernamentali pe care o puteți vizualiza aici.
Aleșii locali mai spun că PNDL III este un program extrem de așteptat pentru dezvoltarea colectivităților locale și, totodată, este prevăzut în Programul de Guvernare 2020-2024, prin care se semnala necesitatea „de a planifica, elabora, administra, implementa și monitoriza programe și proiecte strategice de dezvoltare finanțabile prin fondurile nerambursabile ale UE sau din bugetul național”, dar și a altora, respectiv cel prevăzut de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, „Viziunea pe termen mediu”, unde se înregistrează restanțe mari față de angajamentele asumate. Aceste programe (PNDL I, II și III) „aveau, ca scop fundamental, dezvoltarea armonioasă dintre regiunile României, recuperarea decalajelor de dezvoltare între județe și creșterea calității serviciilor publice la care să aibă acces cetățenii, contribuind astfel la obiectivul de convergență cu economiile statelor mai avansate din Uniunea Europeană”, precum și „dezvoltarea infrastructurii publice din toate regiunile României va urmări reducerea disparităților urban-rural și a diferențelor de dezvoltare între regiuni și în interiorul regiunilor”.
Vă reamintim că USR PLUS a anunțat joi că va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, după demiterea Ministrului Justiției, Stelian Ion (USR+) și preluarea interimatului de către liberalul Lucian Bode. ”USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu” Se arată în comunicatul USR PLUS.
Ministrul demis, Stelian Ion, declara miercuri seara că ”Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului. Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”.
Și eurodeputatul Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, a avut o reacție acidă cu privire la Florin Cîțu și decizia luată de acesta: ”Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”
La adresa Guvernului actual s-au anunțat două moțiuni de cenzură – una a Partidului Social Democrat, iar alta a USR PLUS împreună cu AUR. Fiecare dintre formațiuni invită parlamentarii să semneze actul prin care, în urma depunerii și votului din Parlament, ar putea fi demis actualul Executiv.