septembrie 24, 2022

Asistatii social – aruncati de stat in carca primariilor

Legea asistentei sociale propusa de Ministerul Muncii, aplicata unui sistem, si asa firav, produce „oameni ai strazii”.
Noul proiect al legii cadru al asistentei sociale a fost respins de Senatul Romaniei, saptamana trecuta. Senatorul PSD Gheorghe Pop a comunicat vineri ca atat senatorii opozitiei, cat si cei din arcul puterii, nu au fost de acord cu proiectul de lege privind asistenta sociala. In articolul 39 al legii-cadru se prevede ca elaborarea politicilor publice, programelor si strategiilor in domeniul asistentei sociale sa fie pe mana Ministerului Muncii, iar organizarea, administrarea si acordarea serviciilor sa treaca in seama administratiilor publice locale. Aceste administratii locale pot externaliza atributiile lor sectorului nonguvernamental, adica ONG-uri, institutiilor de cult sau altor persoane fizice sau juridice de drept public sau privat. Finantarea va fi suportata partial din bugetul de stat, iar marea parte a sprijinului financiar va fi lasata pe seama primariilor, consiliilor locale, din contributiile beneficiarului sau alte surse extrabugetare. Senatorul Pop a precizat ca prezenta lege mai are o sansa sa treaca de Parlament. Organul decizional este Camera Deputatilor, iar aici Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, va putea lua masuri ca proiectul sa fie adoptat. In aceasta situatie, parlamentarii USL vor depune o motiune de cenzura, deoarece nu pot trece atatea cheltuieli pe seama primariilor, fara ca acestea sa primeasca si bani de la bugetul de stat, iar masurile luate in domeniul social vor trebui stabilite de specialisti.
Specialistii din domeniu nu sunt de acord cu legea
Tot ceea ce prevede acest proiect de lege este catalogat de specialistii din domeniu drept „masuri vagi”, care nu tin cont de foarte multe aspecte. Primariile, si asa saracite, nu vor putea suporta din bugetul local intretinerea centrelor sociale, a centrelor de zi sau a oricaror unitati cu profil social. In plus, banii pe care ii primeste o primarie vin in mare parte de la Guvern. Guvernul da bani in teritoriu discretionar, prin urmare, cei care vor avea de suferit sunt doar beneficiarii. Presedintele Asociatiei Comunelor, Filiala Salaj, Sandu Bercean este de parere ca Ministerul Muncii vrea ca primariile sa ajunga la sapa de lemn. Atata timp cat taxele si impozitele colectate de la contribuabili merg la bugetul de stat, primariile nu vor putea sustine financiar aceste proiecte. Directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, Violeta Milas a precizat faptul ca nu numai finantele sunt o problema a proiectului legislativ in cauza. „Orice serviciu social costa. Chiar daca se externalizeaza sistemul, oricine se va ocupa de beneficiari trebuie sa respecte niste standarde care sunt stabilite tot de statul roman. O mare problema a sistemului de asistenta sociala este ca prin lege s-au creat numai drepturi ale asistatilor social, nu si obligatii! Asa putem face in fiecare o zi o lege daca nu lucram la partea cu probleme si sper ca un cod al asistentei sociale sa stabileasca acest lucru”, a declarat Violeta Milas. Un simplu exemplu pe care l-a relatat directorul DGASPC Salaj este faptul ca legislatia actuala nu prevede nicio pedeapsa pentru un parinte care isi abandoneaza copilul sau il bate. La fel se intampla si in cazul beneficiarilor indemnizatiei de handicap. „Daca un beneficiar al indemnizatiei de handicap nu anunta ca i s-a schimbat situatia, eu nu pot sa ii aplic nicio sanctiune. Aceste deficiente trag in jos sistemul social. Faptul ca unii primesc ajutoare sociale pe nedrept este tot vina legislatiei, pentru ca permite acest lucru. Faptul ca nu avem specialisti acolo unde trebuie trage sistemul in jos. Sunt unele primarii unde anchetele sociale sunt intocmite de agentii agricoli. Nu este permis acest lucru si eu, impreuna cu alti colegi din tara, chiar am propus multe masuri ce ar trebui cuprinse in legislatie dar se pare ca nu au fost luate in seama”, a conchis Milas. Pe langa aceste probleme, externalizarea asistentei sociale va duce la limitarea locurilor in Centrele multifunctionale, indiferent pe mana cui vor ajunge: ONG-uri, primarii sau institutii de cult. Acest lucru atrage dupa sine ca multi beneficiari sa ingroase randurile oamenilor strazii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.