Asigurarea obligatorie a locuintelor se va incheia pe un an calendaristic

Polita de asigurare obligatorie a locuintelor va fi incheiata pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta, intre asiguratorii autorizati si proprietari, potrivit unui proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Polita va fi emisa in numele si contul Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). “Am incercat sa gasim o modalitate sa fie cati mai multi locatari cuprinsi in asigurare si am ajuns la concluzia ca cea mai simpla modalitate ar fi o polita pe an calendaristic”, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele CSA, Angela Toncescu.
Potrivit CSA, pentru incheierea procedurilor de introducere a asigurarilor obligatorii de locuinte, legislatia referitoare la autoritatile publice locale va trebui adaptata la prevederile legislatiei speciale pentru a se asigura o comunicare eficienta cu Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Potrivit legii, autoritatile locale trebuie sa furnizeze societatii datele privind locuintele care fac obiectul asigurarii.
CSA precizeaza ca PAID nu se poate constitui decat dupa ce societatile interesate convoaga AGA pentru aprobarea participatiei fiecareia in parte. Dupa aceasta operatiune se va definitiva si norma privind infiintarea PAID, care este in prezent indezbatere publica. In aceste conditii, presedintele CSA nu exclude posibilitatea unei amanari a termenului de introducere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor. “Doar doua societati mici din cele care au polite de risc de catastrofa nu si-au exprimat intentia de a participa. In cursul lunii mai se va sti mai exact cine participa si cu cat. Suma de 12 milioane de euro prevazuta pentru capitalul PAID este o propunere a proiectului de norme. Ramane si ca societatile sa stabileasca cu cat participa, dupa care vom putea definitiva norma”, a adaugat Angela Toncescu.
Potrivit proiectului de norma privind forma si clauzele cuprinse in polita de asigurare obligatorie a locuintelor, contractul se incheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta intre asiguratorii autorizati, in numele si contul PAID, si proprietari.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *