septembrie 26, 2022

Arta se face cu maruntis

Proiectul ReMemoria de la Porolissum „a reusit sa puna mana” pe 3.700 de lei
Situl arheologic Porolissum este gazda unei importante manifestari culturale care a ajuns la a doua editie in acest an – proiectul ReMemoria – Arheologia prezentei intre marturie si marturisire. Intre 5 si 11 septembrie, artisti din tara si din strainatate se reunesc la Porolissum intr-o tabara de creatie prin care ansamblul arheologic este introdus si in comunitatea artistica europeana, nu doar in cea arheologica.
Desi proiectul are toate valentele unui proiect separat si demn de sustinut din punct de vedere financiar de catre autoritatile locale, pentru a obtine finantare acesta a fost introdus in programul Festivalului MuzaFest, care se desfasoara in cea de-a doua parte a lunii septembrie. Potrivit lui Szabo Attila, co-organizatorul evenimentului, ReMemoria a fost organizat cu costuri minime, practic fiind asigurat transportul si cazarea artistilor participanti, precum si materialele necesare pentru realizarea lucrarilor pe perioada taberei. Astfel, sapte zile de creatie artistica la superlativ echivaleaza cu 3.700 de lei – cam la atat este evaluata promovarea sitului arheologic Porolissum in lumea artistica europeana de catre cei care au in responsabilitate cultura salajeana.
Arta la superlativul… istoriei
„Artistii implicati in proiect parcurg traseul dintre arta conceptuala de natura instalationista, precum lucrarile artistului de origine austriaca Herbert Christian Stöger, la ambientarile land-artului si recontextualizarii acestuia „in situ”, prin lucrarile Marianei Gheorghiu. Istoricul subiectiv al sit-ului arheologic Porolissum isi gaseste ecou in benzile desenate cu si fara cuvinte ale lui Adrian Barbu, in desenele Madalinei Surducan, a Teodorei Grapa si Larisei Craciunas. Fotografia clasica si cea experimentala, montajul digital de tip suprarealist isi gaseste semnele vizuale si ecourile in lucrarile maestrului Dorel Gaina, intensitatea cromatica si fotografia regizata o regasim in imaginile Crinei Prida, atitudinea ludica si reinventarea realului prin arhivare documentara in lucrarilei Mirei Marincas, doar pentru a ajunge la materia in sine, a pamantului, nisipului, textura zidurilor vazute prin ochii Georgianei Brandt, adepta si infaptuitoarea picturilor matieriste”, arata artista Mira Marincas in prezentarea taberei de la Porolissum. Pe langa demersurile artistice propriu-zise, ReMemoria continua dezbaterea confluentei arta – istorie in cadrul conferintei sustinuta de conferentiar dr. Ioan Augustin Pop de la Facultatea de Arte Vizuale si Design, Universitatea de Vest Timisoara.
Visurile se realizeaza cu bani
Organizatorii taberei de creatie de la Porolissum spera ca eforturile lor se vor concretiza si altfel decat sub forma unei expozitii la final de proiect. Pentru viitorul apropiat se are in vedere realizarea unui catalog virtual si chiar un album artistic cu lucrarile de la Porolissum. Dar, si acestea necesita bani, multi bani…

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.