Armata – o „scoala altfel”

Din dorinta de a oferi o perspectiva tinerilor, gratie disponibilitatii si generozitatii impecabile a conducerii unitatilor militare din Simleu Silvaniei: Batalionul 315 Artilerie Simion Barnutiu, Batalionul 316 Asigurare Date Guruslau si Regimentul 69 Artilerie Mixta Silvania, am reusit sa oferim celor peste 800 de elevi care studiaza la scoala Gimnaziala Silvania din orasul de sub Magura sentimentul ca societatea îsi pretuieste tinerele vlastare, ca le acorda o atentie majora si ca le ofera caldura sufleteasca a celor aflati în câmpul muncii.
Însotiti de doamna director a scolii Gimnaziale Silvania, Angela Maria Lipo, în doua din zilele saptamânii „scoala altfel” alaturi de elevii nostri, carora li s-au adaugat si elevi de la alte scoli si licee din judet, am avut onoarea sa împartasim câteva ore din viata militara. Dupa drumul parcurs pe jos am înteles înca o data ca elevii manifesta atentie voluntara sustinuta pentru lucrurile interesante, ca pot sta concentrati si respectuosi ore în sir când activitatile se înscriu în zona fascinatiei lor. Am înteles de îndata ca în unitatile militare erau zile speciale, în care ne acordau toata atentia, hotarâti probabil a sadi în sufletul micilor vizitatori clipe de neuitat.
Activitatea a început pe platoul militar. Atât elevii claselor primare, în ziua de luni, cât si cei ai claselor V-VIII în urmatoarea zi, au fost marcati de discursurile emotionante ale comandantilor, care familiar si accesibil, ne-au lasat sa întelegem ca de fapt armata dainuie prin oamenii de vocatie ai fiecarei epoci, încoltind ici si colo, în plapândele suflete dorinta înrolarii mai târziu în rândurile armatei. Dupa acel moment, plt.adj. (rz) Nelu Ciupa a cântat la trompeta câteva melodii care altadata serveau drept semnale de „Atentie”, „Mars de întâmpinare”, „Adunare la comandant” sau „Stingerea” pe care elevii le-au rasplatit cu aplauze.
În continuare activitatea s-a desfasurat în câteva ateliere de lucru. În sala de proiectie copiii au vizionat un scurt istoric al Batalionului 315 Artilerie „Simion Barnutiu”, respectiv al Batalionului 316 Asigurare Date Guruslau, precum si un grupaj video despre participarea militarilor la misiuni externe în locuri „fiebinti” precum Afganistan si Sudan, presarata nu de putine ori cu jertfe supreme. Un alt atelier i-a pus pe elevi în fata standurilor de armament si tehnica din dotarea unitatii, elevii având de-a dreptul ocazia sa manevreze sub supraveghere arme si dispozitive tehnice de lupta. Parcul de artilerie si poligonul de instructie au fost alte ateliere care i-au tinut captivati pe micii curiosi mai mult decât timpul prevazut. Schimbarea atelierelor s-a realizat la sunetul sirenei.
Sub deviza „un pom – o viata!” copiii din învatamântul primar, dascalii si militarii au plantat pomi fructiferi în parcul de artilerie. Dupa câteva ore foarte intense de cunoastere, prin intermediul trompetei am fost rechemati pe platou pentru  a savura un binemeritat pahar cu ceai si cornulete delicioase pregatite în bucataria ostaseasca.
Valoarea formativa a acestei activitati o consideram deosebit de semnificativa: elevii nostri au nevoie sa vada ca scoala este utila, ca învatatura îi pregateste pentru ceva, ca informatiile dobândite cu migala si cu truda îsi vor gasi eficienta si vor face din ei oameni de nadejde ai viitorului. Pe de alta parte „gazduirea” timp de 2 zile a întregului efectiv de elevi în unitatea militara este o încununare a colaborarii si sprijinului adus de cadrele militare în calitate de parinti ai multora dintre elevii nostri, pentru care exprimam efectiva gratitudine. Trebuie sa subliniem de asemenea, valoarea de orientare profesionala a unei astfel de vizite, elevii claselor mari întorcându-se cu dorinta de a îmbratisa cariera militara.
Am reusit sa îmbracam aceasta vizita de cunoastere în haina caldurii si apropierii sufletesti, a admiratiei si recunostintei pentru Armata Patriei mereu prezenta si perseverenta la datorie.  Cele mai alese multumiri, din toata inima, întregului personal militar, în special domnului comandant lt. col. Gigi Dumbrava al Batalionului 315 Artilerie „Simion Barnutiu”, domnului col. Miculac Marcel al Batalionului 316 Asigurare Date Guruslau, domnului col. Toader stefan, comandant al Regimentului 69 Artilerie Mixta Silvania care au daruit copiilor nostri doua zile memorabile de Iscoala altfelI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *