Ziua bună, dragi cititori!
Aristip din Cirene, cunoscutul apologet al plăcerii, trăia confortabil adulându-l pe rege. Înt-o zi, îl vede pe Diogene, renumitul filosof și personaj de legendă, în timp ce mânca o porție de linte. Acesta i-a spus lui Diogene: ”Dacă ai învăța să fii supus regelui, nu ar trebui să mănânci linte”, la care Diogene a replicat: ”Dacă ai fi învățat să mănânci linte, nu ai mai fi nevoit să îl lingușești pe rege.”
Dragilor, ce ne spun lozincile epocii moderne? Să trăim clipa la maximum, să fim liberi, să dăm curs oricăror porniri interiore și să facem orice fel de compromisuri pentru a trăi bine. Să căutăm neîncetat plăcerea și să facem totul posibil pentru a evita suferința. Numai că, după statistici, aceste concepte hedoniste au eșuat grozav: depresie, nemulțumire, disperare, confuzie, suicid. Cheia fericirii stă la polul opus. Omoară-ți dorințele și-ți vei omorî tristețea! Stăpânește-ți sinele și-ți vei afla bucuria! Luptă pentru șlefuirea virtuții și vei dobândi o satisfacție unică!
Unde se mai promovează virtutea în decorul acestei lumi? Din nefericire și educația a fost otrăvită de propagandă, propagandă care schimbă cu o subtilitate perfidă atitudinile sănătoase. Trăim într-o societate decadentă care respinge standardele înalte și care dorește slăbiciunea și adulația deșartă.
Potrivit legendei, Diogene umbla uneori prin agora Atenei, în plină zi, cu o lumânare aprinsă în mână, ”în căutarea unui om onest”. Atitudinile sale șocau și provocau oamenii, dar ele ilustrau totdeauna o idee adevărată.
Dragi cititori, mai există și astăzi oameni virtuoși, tradiții vii, întâlniri miraculoase, experiențe autentice de credință care ne pot marca existența, reînsufleți viața și oferi lămurire. Să privim în jur! Să le căutăm! Pilda acestor filosofi este de folos, dar nu este suficientă. Există un cer mai înalt deasupra lor, să-l cercetăm!
”Cereți, și vi se va da; căutați, și veți găsi; bateți, și vi se va deschide. Căci oricine cere capăta; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide.”(Matei 7:7-8)
Aristip și Diogene
Articole
„Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste 2024”, expoziție în Piața Unirii din Oradea
Începând de marți, 8 octombrie, peste 100 de fotografii realizate în cadrul taberei internaționale „Sălaj. Frumuseţe, Tradiţie, Poveste 2024” vor putea fi admirate de orădenii și de turiștii care ajung în Piața Unirii din reședința Bihorului. Vernisajul expoziției va avea loc marți, de la ora 15.00, când Daniel Săuca – managerul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, Daniel Stejeran – ex-managerul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ţara Silvaniei” şi Adela Rusu – președinta Foto Clubului Varadinum și manager al proiectului taberei…
Mai mult...Trandafirul de mare preț
Ziua bună, dragi cititori! Poetul german Rilke a locuit într-o anumită perioadă la Paris. Pentru a merge la Universitate, parcurgea în fiecare zi, în compania unei prietene franțuzoaice, o stradă foarte frecventată. Un colț al acestei străzi era ocupat întotdeauna de o cerșetoare care cerea pomană de la trecători. Femeia ședea întotdeauna în același loc, nemișcată ca o statuie, cu mâna întinsă și ochii îndreptați spre pământ. Rilke nu-i dădea niciodată nimic, în timp ce tovarășa îi…
Mai mult...