A fost al doilea protest dupa cel de vineri si nemultumitii spun ca vor continua, dupa ce salariile le-au scazut cu sume intre 100 si 1.500 de lei

rn

Peste 40 de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Zalau au intrerupt ieri lucrul timp de o ora, de la ora 9.00, pentru a protesta dupa ce si-au primit salariile si au constatat ca venitul lor este mai mic decat luna trecuta.
Printre protestatari s-au aflat infirmiere, brancardieri, dar si personal auxiliar, categorii de angajati carora salariile le-au scazut prin reducerea drastica a sporurilor.
Angajatii spun ca deocamdata au intrerupt programul de munca de la Spital doar pentru o ora, dar daca situatia lor va ramane la fel, iar salariile vor ramane scazute, vor relua protestele. .
"Vrem sa ne facem si noi auziti, sa se vada ca este o problema in sistem. Deocamdata am intrerupt munca doar pentru o ora, dar daca nu se rezolva nimic vom mai protesta in continuare si vom intrerupe mai mult timp munca", ne spune una dintre infirmierele care a protestat ieri.
Peste 25 de angajati ai Spitalului Judetean au protestat si vineri 13 aprilie, la ora 16.00, in fata spitalului.
Recalcularea sporurilor a scazut drastic veniturile tuturor categoriilor de angajati in afara de medici si asistente, care au primit in schimb majorarea salariala promisa pana in 2022, iar venitul net nu le-a fost afectat.
Sunt insa si asistente din sectiile cu risc, unde sporurile erau mai mari, iar limitarea acestora le scade venitul net.

rn

344 de angajati din spital au salarii mai mici

rn

Numarul angajatilor de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau care a primit salariu redus este de 344, reprezentand aproape 30 la suta din totalul de peste 1.200 de salariati.
Prin urmare, aproape o treime din angajatii spitalului s-au ales cu salarii mai mici cu sume intre 100 si 1.500 de lei, ne spune chiar Liliana Neaga, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.
Printre cei cu salarii scazute se numara in special brancardierii, personalul de la curatenie (infirmiere), registratorii, dar si asistente medicale cu studii superioare.
Cea mai mare scadere de salariu s-a inregistrat chiar la o asistenta medicala cu studii superioare, care a primit cu 1.500 de lei mai putin.

rn

Managerul spitalului ii sustine pe protestatari

rn

Liliana Neaga, managerul Spitalului Judetean, ne-a spus ca iI sustine pe protestatari si ca isi doreste sa se gaseasca o rezolvare, astfel incat echipa de la spital sa nu se faramiteze.
"Sustin personalul care isi solicita reglarea veniturilor. La Spitalul Judetean de Urgenta suntem o echipa, aici lucreaza nu doar doctorii sau asistentele care intra in contact direct cu pacientii, ci si alt personal. Trebuie sa ramanem o echipa unita. Astfel de scaderi salariale spulbera echipa. Eu as dori sa putem gasi o solutie. Protestul nu stiu daca este bagat in seama de cei care genereaza salariile. Activitatea medicala nu a fost perturbata in urma protestului de astazi, si nici nu trebuie sa se intample asa ceva", ne-a declarat ieri Liliana Neaga.

rn

Liderul Sanitas Salaj spune ca nu poate discuta
cu protestatarii, pentru ca ar incalca legea

rn

Liderul Sindicatului Sanitas Salaj, Chelement Hodis, ne-a declarat ieri ca el nu poate sa mearga si sa poarte discutii cu protestatarii, pentru ca ar incalca legea.
"E dreptul lor sa protesteze. Noi am fost doua zile la Bucuresti si ne-am intors cu promisiuena ca se vor aloca bani pentru a acoperi sporurile. Eu nu pot merge sa discut cu cei care protesteaza in calitate de lider de sindicat, pentru ca as incalca legea. Pot participa la protest doar daca sunt nemultumit de salarii. Dar nu particip. Solutia va aparea pana joi", ne-a declarat Chelement Hodis, liderul sindicatului Sanitas Salaj.

rn

In privat, salariile angajatilor din sanatate
au crescut cu pana la 50 la suta

rn

Otto Haller, directorul Policlinici "Sfanta Vineri", ne-a spus ieri ca, spre deosebire de ce se intampla in sistemul sanitar de stat, in mediul privat salariile au crescut la categoria de personal care a fost dezavantajata de Guvern.
"La noi la policlinica am marit salariile chiar si cu 50 la suta. Un biochimist, de exemplu, castiga 5.500 de lei in mediul privat, iar o asistenta pana la 3.450 de lei. Un registrator are de la 2.400 pana la 4.000 de lei salariu. La aceste salarii trebuie adaugate si bonurile de masa pe care le primesc. Iar in privat diferenta fata de sistemul public este ca nu se lucreaza in weekend, sambata si duminica sunt libere, plus ca la noi nu se face de garda. Cei care maresc salariile in sanatate la stat trebuie sa aiba grija si de medicamentele compensate. Sa nu se ajunga in situatia in care, din cauza acestor mariri salariale sa nu mai fie bani de medicamente compensate sau alte bunuri pentru bolnavi. Pansamentul trebuie sa fie pus la dispozitie de spital, nu cumparat de pacient de la farmacie", spune Otto Haler.