Un angajat din cinci vrea s-si schimbe cariera, iar multi dintre acestia se gandesc sa plece la munca in strainatate

rn

Un sondaj realizat de cunoscuta platforma BestJobs, publicat miercuri, 16 ianuarie, arata ca 40 la suta dintre angajatii romani, adica doi din cinci, se declara nemultumiti de situatia lor profesionala actuala si iau in calcul o schimbare de job anul acesta. Mai mult, unul din cinci, adica 20 la suta, se gândeste chiar la o schimbare de cariera, considerând ca lucreaza in domeniul nepotrivit.

rn

Dintre angajatii care se gândesc la o schimbare de cariera, putin peste 10% se gândesc sa isi caute de lucru in afara tarii, potrivit raportului.
Cel mai important motiv pentru care românii si-ar schimba jobul sau chiar cariera ramâne salariul, pentru mai mult de jumatate dintre cei care iau in calcul sa faca un astfel de pas in 2019, urmat de lipsa oportunitatilor suficiente pentru dezvoltare profesionala (39%) sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%).
”Alti aproape 18% dintre cei care se gândesc sa-si schimbe jobul nu se simt motivati in pozitia actuala, 14% isi doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenti este dificil sa avanseze in cadrul companiei. Nu in ultimul rând, aproximativ 27% sustin ca nu le place ceea ce fac sau considera ca domeniul in care lucreaza nu se potriveste cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din rândul angajatilor care se gândesc la o reconversie profesionala”, se arata in comunicat.
Când un angajat evalueaza o noua oportunitate de job, cele mai importante doua criterii sunt, la egalitate, salariul si beneficiile extra-salariale impreuna cu programul de lucru, pentru circa 86% dintre respondenti.
”Urmeaza domeniul de activitate al companiei, de care tin cont 39,3% dintre angajati, si proximitatea biroului fata de casa, care conteaza la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare in cadrul companiei, dupa cum au punctat 32% dintre respondentii sondajului BestJobs.
Totodata, candidatii mai evalueaza pozitia in piata si reputatia angajatorului (14,3%) si inclusiv parerile despre angajator din social media (7,7%)”, se arata in comunicat.
in premiera, programul de lucru conteaza la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job, potrivit directorului general al BestJobs, Calin Fusu.
Angajatorii iau masuri pentru reducerea costurilor
in urma majorarii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, mai mult de jumatate dintre angajatori sustin ca vor lua masuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul.
Circa un sfert dintre angajatori se gândesc la reduceri de personal, fie prin comasarea anumitor functii/responsabilitati, fie prin restructurarea anumitor pozitii sau prin automatizarea de procese care ar elimina resursa umana aferenta, in timp ce 14% analizeaza restrângerea pachetelor de beneficii extra-salariale.
Pentru 12% dintre companiile angajatoare, majorarea salariului minim va determina cel mai probabil inghetarea altor cresteri salariale planificate la nivel de companie pentru acest an. Restul de 49% nu prevad vreun impact pe care salariatii sa il resimta.
Sondajul BestJobs a fost realizat in perioada 23 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019, pe un esantion de 1.411 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban, respectiv pe un esantion de 382 companii mici, medii si mari din România.