septembrie 30, 2022

Aproape 200 de metri cubi de material lemnos confiscat și amenzi de zeci de mii de lei aplicate de polițiștii sălăjeni

Polițiștii Biroului Silvic din cadrul Inspectoratului de Poliție (IPJ) Sălaj au prins, în Someș Odorhei, o autoutilitară care transporta material lemnos, condusă de un bărbat de 61 de ani din Zalău. Omul nu avea documente pentru lemnele din mașină și a primit o amendă de două mii de lei, dar i-a fost confiscată și ”marfa”.

Pentru că polițiștii, alături de consilierii Gărzii Forestiere Sălaj, au extins cercetările, au aflat că lemnele proveneau din afara fondului forestier național, însă de pe raza comunei Someș Odorhei și erau transportate într-un depozit din Zalău. Au fost inventariați și arborii tăiați fără drept, aceștia fiind în număr de 43 de bucăți, de diferite diametre, în total 35,582 de metri cubi, cu o valoare de peste 15 mii de lei. Persoana care a tăiat fără drept materialul lemnos a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010 și s-a dispus confiscarea contravalorii arborilor tăiați fără drept.

În paralel, polițiștii au efectuat un control și la depozitul din Zalău, unde se transporta materialul lemnos, constatând nereguli grave.

A fost inventariată toată masa lemnoasă din depozit și s-a comparat cu stocurile scriptice, înregistrate în aplicația Sumal 2.0. Polițiștii au constatat diferențe semnificative, respectiv un minus de 54,2 metri cubi de cherestea și 54,1 metri cubi lemn de foc, material lemnos care a fost expediat fără avize de însoțire.

Societatea comercială a fost sancțioantă contravențional cu amendă de 30 de mii de lei și s-a dispus confiscarea contravalorii materialului lemnos lipsă din depozit, în valoare de 56.790 de lei.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj, în perioada 30 iulie-4 august, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Sălaj au confiscat în total 169,5 de metri cubi de material lemnos și au aplicat amenzi de 51 de mii de lei. Au mai fost efectuate alte 14 controale, în urma cărora polițiștii cu atribuții pe linie silvică au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 21.000 de lei și au dispus confiscarea a 61,5 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 10 mii de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.