Aplicație pentru vânzarea terenurilor din extravilanul localităților, lansată de MADR

Proprietarii de terenuri agricole situate în extravilanul localităților pot să afișeze ofertele de vânzare folosind o aplicație a Ministerului Agriculturii. Aplicația este disponibilă începând cu 1 martie, pe site-ul MADR. 

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe site-ul oficial al instituției guvernamentale este publică aplicația Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, sistem electronic, constituit conform prevederilor legale.

Aplicația oferă posibilitatea inițierii procedurilor prevăzute de Legea nr. 17/2014, respectiv: înregistrarea cererilor pentru afișarea ofertelor de vanzare a terenurilor agricole situate în extravilan, inclusiv a documentelor justificative ale vânzătorilor; înregistrarea cererilor privind comunicările de acceptare ale ofertelor de vânzare si a documentelor justificative ale preemptorilor; înregistrarea cererilor privind oferte de cumpărare și a documentelor justificative ale petențialilor cumpărători; publicitatea ofertelor de vânzare si a comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare; operaționalizarea procedurii prin intermediul aplicației de către factorii responsabili în implementarea legislației aplicabile; fluxul documentelor între unitățile administrativ teritoriale și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin structura de specialitate sau structurile teritoriale; stadiul dosarului și publicitatea documentelor emise în cadrul acestor proceduri.

Cererile menționate anterior se înregistrează în aplicație de către vânzători, persoane fizice/juridice sau de către reprezentanții unităților administrativ teritoriale în raza cărora se află terenul agricol supus vânzării, la cererea persoanelor interesate.

Utilizarea aplicației pentru înregistrarea și validarea informațiilor cu privire la ofertele de vânzare și a comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare, respectiv ofertele de cumpărare se realizează prin crearea unui cont de utilizator prin accesarea link-ului director: https://vanzareterenuri.madr.ro/ – conform instrucțiunilor de utilizare puse la dispoziția personelor interesate în momentul accesării.

„Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic se realizează concomitent cu procedura utilizată în prezent în format letric (depunerea documentelor la unitățile administrativ teritoriale în format printat pe hârtie) timp de 1 an începând cu data de 1 martie 2024. Ulterior datei de 1 martie 2025 se va utiliza numai procedura de înregistrare în registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic”, precizează reprezentanții MADR.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *