APIA înlocuiește controlul în teren cu inteligența artificială

Din acest an, APIA schimbă modul de verificare a fermierilor care încasează subvenții. Controlul în teren va fi înlocuit cu inteligența artificială.

“Având în vedere că, odată cu noua Politică Agricolă Comună (2023-2027), Sistemul Integrat de Administrare și Control va deveni Sistemul Integrat și va permite partajarea și integrarea datelor între bazele de date electronice și sistemele de informații geografice, se impune și în România utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole. Aceasta înseamnă introducerea și utilizarea unui sistem de monitorizare a suprafețelor agricole prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus, în completarea controalelor clasice pe teren sau prin teledetecție”, spune Cristian Croitoriu, șef Serviciu Direcția Control pe Teren, APIA Central, în cel mai recent număr al revistei Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Prin această tehnologie, se poate identifica, măsura şi analiza de la distanță. Controlul prin monitorizare va fi implementat pentru toate parcelele monitorizabile pentru care se depun cereri de sprijin la nivelul întregii țări.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile din declarațiile fermierilor, prin generarea de markeri relevanți și utilizarea de tehnici de „Machine Learning” se identifică categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole, stadiul lucrărilor minime efectuate (arat, însămânțat, data de răsărire, cosit, pășunat, recoltat, suprafețe incendiate, suprafețe inundate, suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință).

Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor, care generează informațiile minime necesare pentru a accepta sau a respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri. Verde (Green) înseamnă parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.Galben (Yellow) e culoarea pentru parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schemei/măsurilor de sprijin declarate. Roșu (Red) indică o parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului vor face obiectul unei acțiunii de clarificare cu fermierul și, dacă este cazul, a unei vizite pe teren realizate de către inspectorii APIA.

“Având în vedere responsabilitatea APIA privind asigurarea unui sistem de control care să permită garantarea unei bune gestiuni financiare, considerăm că utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru monitorizarea suprafețelor agricole vor reduce sarcina administrativă, cu impact asupra fermierilor și a funcționarilor APIA”, a explicat Cristian Croitoriu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut