decembrie 7, 2022

Apelarea abuziva la 112 atrage restrictionarea accesului la serviciul pentru apeluri de urgenta

Proiectul legislativ a primit recent raport de adoptare la Senat. Astfel, apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul unic pentru mesajele asociate apelurilor de urgenta 113 sau la numarul 114 prin care sunt transmise automat date de localizare a telefonului mobil, constituie contraventie si e sanctionata conform art.32 din OUG 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Totodata, propunerea instituie obligatia comercializarii pe teritoriul Romaniei doar a telefoanelor mobile care au pre-instalata aplicatia unica realizata de STS pentru apeluri si mesaje de urgenta. Potrivit expunerii de motive atasate initiativei legislative, aceasta aplicatie permite conditii optimizate de localizare fata de cele actuale, permitand o mai buna si mai rapida localizare a unui apelant aflat in dificultate.
In cazul in care aceasta lege va fi adoptata de Parlament si abrogata de Presedinte, in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a modificarilor legislative, pe teritoriul Romaniei se vor putea cumpara doar telefoane mobile care au pre-instalata si suporta buna functionare a aplicatiei Apel 112. Aplicatia unica este proprietatea STS si poate fi utilizata in mod gratuit. In momentul de fata poate fi instalata pe telefoanele mobile cu Android sau iOS.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *