Apariții editoriale semnate de cercetători științifici ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău

0
63

La sfârșitul anul 2020, la Editura Mega din Cluj Napoca și Editura Porolissum a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au apărut două volume care aduc în atenția publicului rezultatele unor cercetări arheologice care au vizat epoca medievală, desfășurate pe teritoriul județului Sălaj. Este vorba de volumele ,,Elemente de cultură materială medievală (sec. XIII-XV) din Depresiunea Silvaniei și zonele învecinate”, autor Dan Băcueț-Crișan, respectiv ,,Așezarea medievală timpurie de la Marca – Sfărăuaș I (jud. Sălaj). Contribuții arheologice la cunoașterea olăriei modelate la roata rapidă din Depresiunea Silvaniei”, autori Dan Băcueț-Crișan și Ioan Bejinariu, cercetători științifici la MJIAZ.

Volumul ,, Elemente de cultură materială medievală (sec. XIII-XV) din Depresiunea Silvaniei și zonele învecinate”, autor Dan Băcueț-Crișan, aduce în atenția publicului câteva componente ale culturii materiale medievale a sec. XIII-XV identificate în urma unor cercetări arheologice recente, dar și a unora mai vechi, cunoscute deja, asupra cărora autorul a insistat mai mult cu acest prilej (de ex. pintenul ornamentat descoperit la Aghireș Sub pășune).

Cel de-al doilea volum, ,,Așezarea medievală timpurie de la Marca – Sfărăuaș I (jud. Sălaj). Contribuții arheologice la cunoașterea olăriei modelate la roata rapidă din Depresiunea Silvaniei”, autori Dan Băcueț-Crișan și Ioan Bejinariu, prezintă rezultatele cercetărilor arheologice desfășurare în situl arheologic de la Marca. Așezarea medievală timpurie de la Marca Sfărăuaș I a fost identificată în anul 2008 în urma unor sondaje arheologice realizate pe traseul viitoarei Autostrăzi Transilvania, cercetarea în suprafață a sitului având loc în anul 2012. Deoarece în apropierea acestui sit a mai fost identificat și cercetat, tot în anul 2012, un sit preistoric, toponimul locului fiind tot Sfărăuaș, situl medieval timpuriu a fost denumit Marca Sfărăuaș I, iar cel preistoric Marca Sfărăuaș II.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.