Pacienții cu probleme vasculare, puși pe drumuri din lipsa unui aparat

0
228

Dincolo de pandemia de Covid-19, spitalele din România au multe alte hibe din cauza cărora bolnavii nu pot beneficia de tratament adecvat. Pesonalul este insuficient, aparatura este învechită sau inexistentă. În aceste împrejurări, pacienții nu pot fi diagnisticați la timp sau trebuie să facă sute de kilometri până la un spital mai mare, dotat corespunzător.

O analiză realizată de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Ministerul Sănătății arată că spitalele publice din România dispun de numai 65 de angiografe, echipamente medicale de diagnostic şi tratament destinate pacienţilor cu probleme vasculare, vitale pentru cei care suferă un infarct miocardic sau anevrisme cerebrale. 40 dintre angiografe se regăsesc în spitalele mari din București, Cluj, Iaşi şi Timişoara, în timp ce jumătate din judeţele ţării nu au nici măcar un angiograf, astfel că paccienții sunt transferați transferaţicătre spitalele din oraşele mari pentru a putea beneficia de proceduri care să le salveze viața.

Angio­graful, care presune, potrivit sursei citate, o investiţie 500.000 de euro – 1 milion de euro, permite vizualizarea arterelor sau vaselor îngustate din inimă, dar şi a vaselor din picioare, creier şi alte părţi ale corpului, și ajută la diag­nos­ticarea şi tratamentul pacienţilor cu probleme vasculare.

Sălăjenii cu astfel de probleme vasculare sunt trimiși la Cluj Napoca

Am întrebat conducerea Spitalului Județean de Urgență Zalău dacă la niveul celei mai mari unități medicale din Sălaj există un astfel de aparat. Nu avem.

„În prezent unitatea sanitară Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu este dotată cu angiograf. Pacienţii care au nevoie de astfel de investigaţii sunt direcţionaţi către unităţi sanitare care deţin angiograf ( Cluj Napoca)”, au precizat reprezentanții unității medicale.

Există, totuși, o urmă de speranță. Un angiograf ar putea ajunge la Spitalul Județean odată cu extinderea și dotarea ambulatoriului de specialitate.

„Ȋn acest moment, Consiliul Judeţean Sălaj este în procedura de licitaţie pentru extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate din cadrul unităţii sanitare şi are în obiectiv dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău cu angiograf”, au declarat, pentru Graiul Sălajului, reprezentanții unității medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.