La un consum lunar de 16 metri cubi, factura va fi mai mare cu 3,24 lei
Cei aproape 30.000 de abonati salajeni ai Companiei de Apa Somes vor plati mai mult pentru fiecare metru cub de apa consumat si canalizat, ne-a declarat Marcel Zaharia, directorul sucursalei Zalau. Modificarea de pret va intra in vigoare la 1 octombrie, aceasta fiind cea de-a doua scumpire pe care operatorul regional o opereaza in acest an.
Astfel, consumatorii din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, precum si cei din cele 11 comune deservite de companie, vor scoate din buzunare, din prima zi a lunii viitoare, 2,09 lei plus TVA pentru un metru cub de apa, in timp ce pentru serviciile de canalizare, tariful va ajunge la 1,19 lei plus TVA/mc. Majorarea nu este foarte mare, insa produsa intr-o perioada de criza, va starni, cu siguranta, nemultumirea multor cetateni. Daca pana acum, o familie de patru persoane, cu un consum lunar de 16 metri cubi, platea 59,21 lei, din octombrie va achita 62,45, adica mai mult cu 3,24 lei.
„Tarifele vor creste pentru ca trebuie sa respectam graficul stabilit in memorandumurile de finantare europeana, care prevad si scumpirea apei. Plus ca trebuie sa ajustam preturile in functie de inflatie”, a precizat Zaharia. Potrivit spuselor sale, tariful actual „acopera la limita costurile. Din acest punct de vedere, in luna august, la o productie de 445.000 de metri cubi, ne-am mentinut la linia de plutire”.
De altfel, adauga oficialul companiei, Ministerul Mediului a fost cel care a atras atentia ca pretul practicat nu respecta modul de calculare din contractul de finantare: „Din incasari platim rate si dobanzi pentru creditul accesat pentru extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canal.
Iar ministerul vrea sa se asigure ca suntem capabili sa ne platim aceste obligatii”. La randul sau, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor Publice a aprobat in iunie 2009 noul tarif, insa operatorul a amanat pe cat posibil majorarea.
Altii platesc mai mult
In clasamentul tarifelor practicate de principalii 23 de operatori regionali din Romania, Compania de Apa Somes se afla pe locul 18. Cel mai mare pret la apa (2,69 lei plus TVA) il platesc locuitorii din Targoviste, iar cel mai mic (1,55 lei plus TVA), baimarenii.