septembrie 21, 2023

Apă, dușuri și program de muncă redus pentru salariați

0

Ca urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ridicate ce vor fi atinse în aceste zile, cu disconfort termic accentuat și indicele temperatură-umezeală peste pragul critic de 80 de unităţi, ITM Sălaj anunță că va face verificări în teren, pentru a vedea dacă angajatorii respectă măsurile de protecție a salariaților.

Controalele vor viza în special sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități care necesită efort fizic deosebit.

Temperaturile ridicate extreme sunt considerate, conform legii, temperaturile de peste 37 grade Celsius, respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități.

În perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și a ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă, iar acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea apei minerale (câte 2-4 litri/persoană/schimb); asigurarea echipamentului individual de protecție, precum și a dușurilor.

De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, favorizând astfel depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca în astfel de condiții.

În cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate, se va avea în vedere reducerea programului de lucru sau schimbarea locului de muncă.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut