octombrie 4, 2022

Anul a inceput in Salaj cu doua cazuri de gripa, peste o suta de pneumonii si 875 de cazuri de infectii respiratorii

Directorul DSP Salaj, Ligia Marincas, spune ca in prima saptamana din 2019 au fost inregistrate doua cazuri de gripa (unul in Zalau si unul in mediul rural), la grupa de varsta 15-49 de ani. Cazurile au fost spitalizate, evolutia a fost favorabila si tratarea s-a efectuat la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Zalau. 

rn

In aceeasi perioada au fost inregistrate 875 de cazuri de infectii acute a cailor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri – 259 – au fost inregistrate la grupa de varsta 15-49 de ani. Majoritatea cazurilor au fost usoare, 10 cazuri au necesitat internare, toate acestea fiind la copii.
In prima saptamana din 2019 au mai fost inregistrate 107 cazuri de pneumonie la grupa de varsta 15-49 ani, din care 15 cazuri au necesitat internare, printre care 10 copii.
Directorul DSP Salaj Ligia Marincas spune ca raportat la ultima saptamana din an, in 2019 se inregistreaza o scadere cu 3,5 % a cazurilor de infectii acute a cailor respiratorii superioare si o scadere cu 18% a cazurilor de pneumonii.
Sezonul rece este ambientul propice pentru aparitia unor boli intercurente, asa-numite boli de sezon, dar si pentru acutizarea unor boli cronice existente, ce se dovedeau controlate terapeutic, cel putin temporar. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa si alte afectiuni acute din sfera ORL. Ele pot suverni si vara, dar incidenta lor este crescuta in acest sezon tocmai din cauza aerului rece favorizant, scaderii imunitatii locale sau generale a organismului si a circulatiei favorizate a germenilor. Cel mai eficient mijloc de preventie ramane igiena personala, precum spalarea mainilor cu sapun si apa din abundenta, spune DSP Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.