februarie 9, 2023

Anul a inceput fara bugete, pe intuneric, intr-o nesiguranta economica de rau augur

Bugetul de stat, de care depinde si constructia bugetelor locale, nu este gata, desi legea spune ca ar fi trebuit intocmit pana in 15 noiembrie. Traim la negru, nu stim pe ce bani, pentru ca guvernul orbecaie si lasa totul in intuneric. Daca "citim" cu atentie ce spun guvernantii aflam si de ce. Ministrul de Finan?e, Eugen Teodorovici, a anun?at c? va trimite Legea Bugetului de stat pe 2019 catre Parlament luna aceasta si ca atunci vom vedea si care este obiectivul de colectare al ANAF pentru 2019. Deci, bugetul nu e gata pentru ca nu sunt bani destui, iar mai intai trebuie vazut de unde va mai putea aduce ANAF cat sa se adune de un buget pe anul acesta.

rn

Abia dupa ce va fi adoptat bugetul de stat, se vor intocmi si bugetele locale. Termenul limita de aprobare a bugetelor locale este de maxim 45 de zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial. Daca cumva bugetul de stat va fi publicat in Monitorul Oficial, sa spunem, la sfarsitul acestei luni, bugetele locale in Salaj pot fi aprobate pana la mijlocul lui martie. Ar insemna aproape un trimestru fara bugete.
Liderul senatorilor liberali, Florin Catu, explica intarzierea bugetului de stat.
"Buget si masuri de AUSTERITATE pentru 2019 – România oficial în CRIZA (…) Toti indicatorii care arata deteriorarea economiei s-au ’nrautatit. In acest context pregatesc un buget de CRIZA pentru 2019. Taxe, suprataxe, accize, supraccize, salarii / indemnizatii înghetate, pensiile taiate etc (…).
Exemple de masuri de AUSTERITATE: TAIE 39.6 miliarde lei în 2019 de la educatie pentru plata pensiilor speciale. TAIE punctul de pensie în ianuarie 2019 si promit "cresterea" la sfarsitul anului. CRESC TVA – anulând reducerea TVA de la 1 ianuarie 2019 de la 19% la 18%. TAXEAZ} si reduc cu 50% profiturile sistemului financiar pentru a forta românii sa-si RETRAG} banii din banci. TAIE 3.2 miliarde lei prin înghetarea salariilor / indemnizatiilor pentru sectorul bugetar. NA{IONALIZEAZ}, de facto, Pilonul II de pensii. etc. etc. etc. Bugetul de AUSTERITATE este construit dupa ce în 2018 economia a intrat în criza, de facto, si perspectivele pentru 2019 arata ca lucrurile merg spre dezastru total", arata senatorul liberal.

rn

Opozitia din Salaj puncteaza blocajele
determinate de lipsa bugetului pe 2019

rn

Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei, sustine ca guvernul patronat de Dragnea încalca toate regulile si normele legale.
"În primul rând, din punct de vedere tehnic, pâna se adopta Bugetul de Stat pe anul 2019, se va functiona pe vechiul buget din 2018.
Activitatea autoritatilor locale este afectata negativ, din punct de vedere al predictibilitatii, pentru ca aceasta situatie de incertitudine se va traduce în amânarea unor proiecte de investitii esentiale pentru comunitatile locale.
Este inadmisibil ca România sa înceapa anul 2019 fara un buget aprobat, fara o prognoza clara de venituri si cheltuieli bugetare si fara o baza legala care sa fundamenteze cheltuirea banilor publici.
Lipsa unui buget confirma cele mai sumbre previziuni care demonstreaza foamea de bani a acestei guvernari, care face în continuare calcule sub "bagheta lui Vâlcov si Teodorovici" pentru a se încadra în tinta de deficit de 3% si pentru a onora toate promisiunile fantasmagorice. Iresponsabilitatea acestui Guvern, patronat de Dragnea, este maxima si încalca toate regulile si normele legale", sustine liderul PNL Salaj, Lucian Bode.
Senatorul salajean PMP, Cristian Lungu, secretarul Comisie de buget, finante si banci din Senat, spune si el ca lipsa bugetului aduce neajunsuri grave comunitatilor locale.
"Se pare ca situatia bugetara pe 2019 a unor primarii este deficitara. Acestea au, de obicei, pe lânga veniturile proprii, si sume ce provin de la bugetul de stat pentru echilibrare. In aceasta situatie se afla multe primarii, care nu pot onora la timp platile restante aferente unor emisiuni de obligatiuni pentru ca veniturile proprii si banii primiti de la bugetul de stat sunt insuficienti. Nu numai ca sunt insuficienti pentru plata acelor obligatiuni, dar nu are nici pentru cheltuieli de functionare sau cofinantari europene", spune senatorul salajean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut