februarie 9, 2023

Anul 2021 ne-a adus 10 producători locali noi și multe restaurante, baruri și magazine

Piața produselor locale, făcute în Sălaj, nu cunoaște o dinamică spectaculoasă, astfel încât să sesizăm un boom al produselor autohtone. Dacă mediul online abundă de anunțuri de vânzări a diferite produse handmade sau făcute acasă, de gospodine sau gospodari pricepuți să recreeze gustul de la bunici sau din copilărie, s-ar putea crea falsa impresie că avem de-a face cu o zonă economică aflată în creștere. Însă comerciantul de Facebook nu este totuna cu producătorul local, autorizat, care poate să-ți elibereze „recipisa” necesară în orice situație. Iar în această perioadă, pandemică, nici restricțiile nu i-au ajutat foarte mult pe producătorii sălăjeni deja aflați pe piață. Așa că nici nu ne așteptăm ca actualele condiții socio-economice să faciliteze apariția unor producători sălăjeni înregistrați. De curiozitate, am aruncat o privire la ultimele înregistrări ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj pentru a vedea cine a avut ”nebunia” sau curajul de a intra în legalitate într-unul dintre cei mai grei ani din perioada recentă.

10 producători locali noi s-au înregistrat în anul 2021

În cursul anului 2021, la categoria de fabricare a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie avem trei agenți economici înregistrați, doi din Jibou și unul din Cehu Silvaniei. Alți doi agenți economici, din Cehu Silvaniei și din Hida, s-au autorizat pentru fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor a produselor proaspete de patiserie, în vreme ce o singură unitate de morărit nouă a apărut, la Sărmășag. Tot la Sărmășag, și aceeași firmă, s-a autorizat și ca unitate de conservare legume fructe, în vreme ce la jibou a apărut o nouă firmă de preluare și conservare ciuperci. Un producător din Sâmpetru Almașului a optat pentru autorizarea pentru fabricarea sucurilor din fructe.

Sălajul este județul pălincii de prune, însă avem foarte puțini producători autorizați care pot să vândă pălincă cu timbru pe ea. Până anul acesta erau trei producători, dintre care doi mai cunoscuți, cei de la Bădăcin și de la Bocșița. De anul acesta, Sălajul s-a îmbogățit cu al patrulea producător de pălincă autorizat, de la Lazuri, care face ”Pălinca lui tata”. Tot la capitolul alcool, avem un singur fabricant de bere în Zalău, autorizat anul acesta, deja cunoscutul Tom Beer care produce bere artizanală.

În schimb, stăm bine la autorizarea de depozite: doar în 2021 s-au autorizat patru depozite, trei depozite alimentare non frig la Zalău, Jibou și Valea Pomilor, și un depozit de alune la Plopiș.

Stăm bine la supermarketuri și baruri

În schimb, avem foarte multe unități autorizate ca supermarketuri, restaurante sau baruri în cursul anului 2021.

La categoria de comert cu amănuntul exclusiv supermarket/hipermarket s-au autorizat, în cursul acestui an, nu mai puțin de 73 de unități la nivelul județului, plus două supermarketuri în Ileanda și Zalău.

La categoria de restaurante avem 62 de noi unități înregistrate, de la fast-food-uri, rulote, tonete, pensiuni agroalimentare, la restaurante tradiționale. La acestea se adaugă două unități de catering și trei cantine. Nu lipsesc nici barurile noi, în număr de 18.

1 thought on “Anul 2021 ne-a adus 10 producători locali noi și multe restaurante, baruri și magazine

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut