Antibiotice pentru trei zile, fără rețetă. Decizia Ministerului Sănătății

În condițiile în care s-au făcut numeroase campanii pentru a reduce consumul de antibiotice și farmaciile vindeau doar în baza unei prescripțiii medicale, Ministerul Sănătății dă liber acum la cumpărare de antibiotice fără rețetă. Tratamentele cu antibiotic cum sunt amoxacilina, oxacilina, doxacilina pot fi cumpărate la liber pentru trei zile, pacientul fiind nevoit să completeze o declarație pe propria răspundere. Farmaciile vor trebui să înregistreze toate antibioticele eliberate și să le raporteze zilnic.

Sunt noile reguli stipulate într-un Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

În baza acestui act normativ, farmaciile sunt autorizate să elibereze antibiotice fără rețetă, ceea ce schimbă modalitatea în care antibioticele și antifungicele de uz sistemic sunt prescrise și eliberate.

Pacienții vor putea lua din farmacii doar doza de urgență, adică un tratament pentru 72 de ore.

Condiția pentru a primi antibiotice și antifungice pentru cele trei zile de tratament este să se completeze în farmacie o declarație pe proprie răspundere, unde va fi menționat faptul că nu a fost luată din farmacie cantitatea aferentă dozei, în timpul tratamentului inițial.

”Farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*“ în anexa nr. 1 la prezentul ordin, în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin”, scrie în document.

Printre antibioticele sau antifungicele care pot fi eliberate de farmaciști fără rețetă sunt Amoxicilina, Ampicilina, Doxicilina si Oxicilina.

Farmaciile au la dispoziție un termen de 60 de zile pentru a se adapta noilor cerințe impuse de Ministerul Sănătății.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *