octombrie 5, 2022

Animalele pe vreme de canicula

Daca pentru noi canicula este greu de suportat, pentru necuvantatoare este si mai dificil. In consecinta proprietarilor de animale le revine sarcina de a respecta anumite masuri pentru a asigura protectia si bunastarea acestora si de a evita aparitia stresului termic asociat perioadei de vara.
In atentia fermierilor
Este necesar ca acestia sa aiba in vedere urma-toarele aspecte: asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive, precum si asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje; in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00-18.00, daca temperatura exterioara, la umbra depaseste 25 de grade Celsius.
Transportul animalelor
Este nevoie sa se verifice traseul si alte aspecte legate de calatorie inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca cit mai repede, pentru a micsora durata calatoriei. Inainte de a pleca la drum se verifica conditiile de microclimat ofrite de mjlocul de transport. Pentru calatoriile de peste opt ore, sistemele de venti-latie din vehicule trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de confort termic in compartimentul animalelor. la temperatruri crescute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu cel putin 25 la suta din capacitatea maxima de incarcare autorizata.
Apa, mai importanta decat orice
Cel mai mare risc pentru animale pe timp de canicula este lipsa de apa, care duce la dezhidratarea animalului si chiar la moarte. In cazul in care exista numai o sursa limitata de apa potabila trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie rasa si stare fiziologica. Deosebit de important este sa se acorde prioritate animalelor tinere, celor hranite preponderent cu furaje uscate si animalelor care alapteaza.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.