septembrie 29, 2023

Angajatorul va depune declaraţiile pentru drepturile de autor

0

Angajatorul va depune declaraţiile pentru pensii şi şomaj, fără sănătate.
Cei care realizează venituri din drepturi de autor nu vor mai sta la coadă la ghişee pentru a-şi plăti contribuţiile. Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului.
“Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj revine plătitorului de venit”, se arată in proiect. Astfel, firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, pană la data de 25 a lunii următoare celei in care s-au plătit veniturile de natură profesională, cate o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decat cele salariale. Documentul precizează că plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate. Proiectul urmează să fie discutat in prima şedinţă de Guvern şi face referire la prevederile legislative in vigoare, respectiv contribuţii la bugetele de pensii, sănătate şi şomaj in cuantum total de 16,5 la sută din venitul brut. Normele metodologice la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58/2010, pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contribuţiilor de către beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje şi cozi in unităţile de depunere la finele lunii trecute.

Modificare la presiunea maghiarilor
Aceste modificări au fost făcute la presiunea UDMR, care a cerut Guvernului schimbarea normelor de aplicare a ordonanţei privind contribuţiile aferente drepturilor de autor, in sensul că nu cetăţeanul, ci angajatorul să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile. “Din punctul nostru de vedere ordonanţa 58 este corectă, toată lumea trebuie să işi plătească dările către stat, dar modalitatea este grea şi vedeţi ce cozi s-au făcut”, a declarat preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes. Deputatul sălăjean mai spune că “trebuie găsită o soluţie pentru plată intr-un mod elegant, adică pentru cetăţean nu trebuie să fie o greutate atunci cand merge să işi achite datoriile faţă de stat”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut