noiembrie 27, 2022

Angajatorii vor acorda pensii suplimentare salariatilor

Proiectul de lege care ofera angajatorilor posibilitatea de a acorda pensii suplimentare salariatilor lor, transpune in legislatia din Romania o directiva europeana. Senatul a dat unda verde acestui act normativ.
Astfel, pensia ocupationala va fi facultativa, schema de pensii va fi stabilita de fiecare angajator care doreste si dispune de capacitatea financiara pentru a oferi astfel de beneficii salariatilor
In ceea ce priveste fondul de pensii, el se va putea constitui doar la initiativa unui administrator autorizat, la el putand participa angajatii unei singure firme sau ale mai multora. Oricum, un fond de pensii ocupationale va avea doua componente: contributia angajatorului si cea a salariatului.
De mentionat ca, daca opteaza in favoarea acestor pensii suplilmentare, un angajator va trebui sa le ofere tuturor salariatilor sai si sa vireze contributiile necesare. De asemenea, el va putea stabili contributii diferite pentru salariati, in functie de vechime, functie sau salariu.
In acelasi timp insa, un salariat nu poate fi obligat sa contribuie la fondul de pensii ocupationale stabilit de angajator. Participanti la un fond de pensii ocupationale vor putea fi toti cei care au venituri din salarii sau asimilate salariilor si care indeplinesc conditiile stabilite pentru respectivul fond de pensii ocupationale.
Potrivit proiectului legislativ, evidenta banilor varsati la un fond de pensii ocupationale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricarui participant la un alt fond de pensii ocupationale sau facultative, fara ca acesta sa fie nevoit sa plateasca penalitati.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *