Angajatorii sălăjeni, obligați să acorde 4 zile libere luna aceasta!

Mare atenție, angajatori! Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj atrage atenția asupra prevederilor legale referitoare la zilele libere care trebuie acordate luna aceasta.

Angajatorii sunt obligați să acorde salariaților un număr de patru zile libere în luna mai: Ziua Muncii – 1 mai (miercuri) și sărbătorile pascale – Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai, și luni, 6 mai).

Aceste prevederi se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau în cel privat.

Pentru salariații din sectorul public, Guvernul a stabilit o zi liberă suplimentară în data de 2 mai, care se va recupera ulterior.

Potrivit ITM Sălaj, și patronii pot proceda în mod similar, stabilind, printr-o decizie internă la nivel de unitate, ca ziua de 2 mai să fie liberă. Referitor la recuperarea zilei libere suplimentare, acest aspect rămâne la latitudinea angajatorului care poate renunța la recuperarea acesteia, dar salariile trebuie plătite pentru acea zi.

În ceea ce privește angajații care au beneficiat deja de zilele libere de Paște pentru alt cult creștin, aceștia pot beneficia și de zilele libere aferente sărbătorii ortodoxe dar, așa cum precizează Codul muncii, ”vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Deși legea garantează tuturor angajaților dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajați pot să-și desfășoare activitatea si în aceste zile. Excepția se aplică angajaților din unități sanitare, din domeniul alimentației publice, ordine publică, precum și celor care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității, cu condiția ca salariaților să li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *