septembrie 24, 2023

Angajatorii cu minim 10 angajați, obligați să inițieze negocieri colective

0

Angajatorii care au în unitățile lor între 10 și 21 de angajați sunt obligați acum să demareze negocierea colectivă cu angajații lor.

Noile prevederi ale Legii 367/2022 – Legea dialogului social – au intrat în vigoare la data de 25 decembrie 2022, astfel că, până la următorul control, toți angajatorii trebuie să inițieze negocierile. În caz contrar, angajatorii riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 15.000 de lei și 20.000 de lei.

Angajatorii trebuie doar să inițieze negocierile colective, nu să și încheie un contract colectiv de muncă (CCM), deoarece Contractul este, practic, rezultatul negocierii și acordul părților. Contractul colectiv de muncă este rodul acordului de voințe al părților, iar dacă aceste voințe nu se întâlnesc, nu poate fi încheiat un contract, ceea ce înseamnă că angajatorul nu va fi sancționat dacă nu a încheiat un contract colectiv, ci numai dacă nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de art. 97 alin (1) – adică să inițieze negocierea.

Termenul privind inițierea negocierii colective se raportează la momentul expirării contractelor existente sau a clauzelor din aceste contracte, nefiind precizat un termen în cazul angajatorilor care nu aveau această obligație înainte de adoptarea Legii nr. 367/2022.

De asemenea, toți angajatorii – la nivelul cărora nu sunt înființate sindicate – sunt obligați să permită, cel puțin o dată pe an, organizarea unei sesiuni de informare privind drepturile individuale și drepturile colective ale angajaților la cererea federațiilor sindicale din sectorul de negociere colectivă al unității respective, cu invitarea reprezentanților acestor federații.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut