Angajatorii care au luat indemnizații de la stat, buni de plată dacă desființează locurile de muncă

1
489

Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului și în situația suspendării temporare a activității sau a reducerii acesteia, ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgență, prevede noua legislație. Codul Muncii a fost modificat la finele anului trecut prin Legea 298/2020.

Potrivit noilor reglementări, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz. Important de menționat că, dacă bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, această indemnizație poate fi suplimentată.

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul cu normă întreagă este activ, acesta nu va beneficia de indemnizație, dar dacă toate sunt suspendate, angajatul poate opta să beneficieze de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Tot ca o noutate, desființarea locurilor de muncă ocupate de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate ca urmare a decretării stării de asediu, a stării de urgență sau pentru motive de ordin economic, tehnologic, structural sau similare este interzisă pe o perioadă cel puțin egală cu perioada suspendării pentru care au beneficiat de plata indemnizațiilor. Încălcarea interdicției va obliga angajatorul la restituirea sumelor primite cu titlu de îndemnizație pentru posturile desființate.

1 COMENTARIU

  1. Noi restrângeri ale drepturilor slujbașilor în favoarea patronilor. Cel mai favorabil Cod al Muncii pt angajați a fost în regimul socialist. Culmea după cică, o revoluție, drepturile angajaților au fost restrânse !

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.