decembrie 1, 2022

Angajatii part-time vor plati impozit cel putin echivalent cu cel pentru salariul minim

Guvernul vrea sa creasca impozitarea pentru un milion de angajati cu contracte de munca în regim part-time, începând cu luna august, asa cum sunt impozitate contractele de munca cu norma întreaga si cu salariul minim pe economie, scrie Ziarul Financiar. Motivul invocat este acela ca exista companii care angajeaza oameni pe contracte cu norma partiala pentru a evita plata unor taxe, dar care în realitate folosesc forta de munca cu program full-time.
“Statul, prin ANAF si prin ITM, are instrumente prin care sa îi identifice pe cei care nu respecta legea, iar taxarea tuturor celor care folosesc angajati part-time, inclusiv a celor care o folosesc legal, este abuziva. Este incorect, este o masura a neputintei organelor de control de a-i putea sactiona pe acei operatori care nu respecta legislatia în domeniul muncii part-time”, este citat Dragos Petrescu, antreprenorul care controleaza reteaua de restaurante City Grill.
Potrivit unui calcul al Ziarului Financiar, încasarile la bugetul de stat, odata cu majorarea taxarii contractelor în regim part-time, ar putea creste cu valori cu prinse între 2,5 si 7,6 miliarde de lei pe an.

Impozitul pe gospodarie se intoarce!

Impozitul pe gospodarie parea o idee la care guvernul a renuntat ca fiind imposibil de pus in aplicare, dupa ce opinia publica a dezbatut-o si i-a gasit toate defecetele. Premierul Mihai Tudose afirma acum, insa, ca Guvernul nu renunta la intentia introducerii impozitului pe gospodarie, dar, spune Tudose, aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesara, iar populatia va fi pregatita sa accepte aceasta noua modalitate de impozitare.
“Nu este momentul acum, nu suntem pregatiti. Va trebui sa lucram foarte bine la implementarea acestui tip de impozitare atât din punct de vedere al structurii statului, pentru ca este vorba si de o componenta tehnica, cât si o componenta umana – acei consultanti fiscali platiti de stat si care îi ajuta pe cetateni. stop_coloana E foarte greu sa presupunem noi acum ca toata populatia României va sti sa completeze formularele, cum se fac deducerile în acest sistem, dar voi fi acei consultanti fiscali care asta vor face”, a spus Tudose marti seara la un post de televiziune.
Premierul nu a preconizat un termen pentru introducerea impozitului pe gospodarie, dar il vede implementat in maxim trei ani.
“Cât de repede se poate, dar nu fortând. Un an, doi sau trei, dar asta este o tinta spre care trebuie sa ne îndreptam daca vrem sa fim o tara normala, civilizata. Pe lânga partea de stat, care tine de Guvern, va trebui sa lucram si la acceptarea acestui sistem de catre populatie si ca acesta este un bine pentru cetateni”, a afirmat premierul.

Taxa de solidaritate este in simulari
pentru a i se stabili pragul

In ce priveste Taxa de solidaritate, guvernul o analizeaza serios si cauta pragul potrivit pentru a se vedea care va fi valoarea salariului de la care se plateste aceasta taxa, prevazuta ca o impozitare suplimentara a celor “cu salarii mari”. Destinatia banilor obtinuti din aceasta taxa vor fi, potrivit premierului, categoriile defavorizate.
“La taxa de solidaritate, slava Domnului, înca nu am ajuns, dar când vom ajunge vom gasi destinatia pentru bani. Este evident pentru cei care câstiga cel mai putin. Acei bani se vor duce pentru categoriile cele mai defavorizate – ca e vorba de copii, de cei mai în vârsta, ori cu diverse grade de handicap. Dar, repet, deocamdata nu vorbim despre asa ceva. Nu este decât o simulare”, a declarat Mihai Tudose

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *