ianuarie 31, 2023

Angajații ISU-SMURD Ileanda au prevenit un incendiu major la Băbeni

Un incendiu de proporții a fost cât pe ce să se producă, vineri dimineața, într-o gospodărie din Băbeni.

Norocul proprietarilor a fost ca angajații ISU-SMURD la Garda Ileanda care au ieșit din tură și au trecut prin zonă în drumul lor spre casă să observe focul și să intervină până la sosirea autospecialei de stingere a incendiilor. Reprezentanții ISU îi felicită pe această cale pe plt. adj. Bakcsi Attila, Gavra Sandu, Șimonca Cosmin, Herțe Vasile, Iosif Dacian, sg.maj. Niculaș Gabriel și Țoc Raul, plt.maj. Țîrle Bogdan și Hosu Liviu.

”La dispeceratul ISU-Ambulanță a fost anunțat un incendiu izbucnit la anexa (afumătoria) unei gospodării din localitatea Băbeni. Observând incendiul s-au oprit la fața locului colegii noștri care tocmai ieșiseră din tură de la Garda Ileanda și au intervenit pentru localizarea incendiului până la sosirea echipajului de stingere de la Jibou. Intervenția lor promptă a fost foarte importantă deoarece incendiul a fost lichidat înainte ca acesta să se propage la alte anexe sau la casă. Felicitări colegilor noștri”, spun reprezentanții ISU Sălaj.

Patru incendii și zeci de intervenții de Anul Nou

În acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate patru incendii – la Băbeni, incendii la coșurile de fum al unor imobile din localitățile Sărmășag și Odești (județul Maramureș), dar și un incendiu la o casă din Hurez produs duminică dimineața.

La Hurez, s-au deplasat echipaje din cadrul Secției de pompieri Șimleu Silvaniei, Gărzii Nușfalău și SVSU Crasna care au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat la acoperișul imobilului.

Cauza probabilă de incendiu a fost de natură termică (coș de fum/burlan amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile). A ars acoperișul pe circa 30 mp, au fost deteriorate tavanele și pereții imobilului, electrocasnice și o parte din bunuri.

Potrivit ISU Sălaj, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a participat la un număr de 39 de misiuni în aceste zile: cazuri de asistență medicală de urgență a persoanelor cu probleme medicale, evenimente rutiere și cele patru incendii.

Pompierii vă recomandă

Ținând cont de incidența crescută a incendiilor din ultimele zile, pompierii sălăjeni vă reamintesc câteva măsuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece și anume:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– cenuşa se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se vor stinge resturile de jar;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut