Anchete în județele unde bursele școlare nu au ajuns încă la elevi

Anchete în județele unde bursele școlare nu au ajuns încă la elevi

Ministerul de Finanțe anunță anchete în județele unde se înregistrează întârzieri la plata burselor școlare. Potrivit oficialilor din minister, banii suntdeja la trezoreriile locale, astfel că primăriile nu au nicio scuză să nu dea bursele copiilor. E vorba despre bursele de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social.

Vă reamintim că, potrivit unei hotărâri de Guvern, plata burselor trebuie făcută lunar, în data de 15, pentru luna precedentă.

“Prin Legea Bugetului de stat 317/2021 pentru anul 2022 a fost alocată suma de 1,031 miliarde lei pentru plata acestor burse, sumă majorată cu alte 300 milioane lei în urma rectificării bugetare. Banii au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile Trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru tragere, în baza unei cereri. Așadar, banii nu sunt la Ministerul Finanțelor, ei pot fi trași direct de UAT-uri de la unitățile locale ale Trezoreriei“, a explicat Ministerul de Finanțe, cel responsabil cu plata burselor școlare către autoritățile din teritoriu, pentru edupedu.ro, după ce mai mulți părinți au reclamat faptul că elevii nu au primit încă bursele.

“Ca urmare a articolelor apărute în presă, Minnisterul Finanțelor a demarat o anchetă la nivelul județelor, pentru stabilirea planului și execuției sumelor defalcate din TVA și a destinației acestora la nivelul UAT-urilor, în vederea aflării cu rapiditate și exactitate a blocajelor și remedierii situației. Dar, indiferent de fluxul banilor de la central la local și de eventuale blocaje, vrem să asigurăm atât părinții îngrijorați cât și elevii că Ministerul Finanțelor face tot ce îi stă în putință pentru o rezolvare cât mai rapidă”, au adăugat reprezentanții ministerului.

De cealaltă parte, și ministerul Educației a precizat, la solicitarea edupedu.ro, că va cere o situație a plăților acestor burse de la toate inspectoratele din țară.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de: 500 de lei, pentru bursa de performanță; 200 de lei, pentru bursa de merit; 150 de lei, pentru bursa de studiu; 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Potrivit aceluiași act normativ, bursele școlare vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *