Toate persoanele cu vârsta peste 40 de ani au dreptul la o serie de analize medicale de prevenție gratuite, în baza biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie.

Asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de aceste analize de laborator gratuite dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual nu au mai efectuat aceste investigaţii.

Se decontează până la 3 consultații într-un an care pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru: evaluarea și monitorizarea stilului de viață, evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), evaluarea riscului oncologic, evaluarea riscului de boală cronică de rinichi, evaluarea riscului privind sănătatea mintală, evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii, evaluarea riscului de melanom malign.

Potrivit datelor de la CNAS, majoritatea analizelor de laborator făcute anul trecut în urma consultațiilor de prevenție, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.

Investigațiile care se recomandă sunt Hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, Colesterol seric total, LDL colesterol, Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, PSA la bărbaţi, TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară, senologie imagistică la femei (mamografie), examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice, TSH şi FT4 la femei.