Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a 24 de persoane (majoritatea din Salaj) dintre care cinci in stare de arest, pentru mai multe infractiuni de coruptie, in dosarul permiselor din Ungaria.
In cazul permiselor pentru rromii salajeni, Radu Budai si Janos Varga au fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta, in forma continuata, Mircea Perte si Cristian Colompar sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta, iar Stelian Haraga va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenta si cumparare de influenta, se arata intr-un comunicat al DNA. Cei cinci sunt arestati preventiv in acest dosar. De asemenea, in acelasi dosar, alte 17 persoane sunt acuzate de cumparare de influenta, o alta persoana de complicitate la trafic de influenta si complicitate la cumparare de influenta, iar o alta pentru complicitate la trafic de influenta.

ANALFABETI, DAR CU PERMIS
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2008-2009, inculpatii Janos Varga si Radu Budai au pretins ca au influenta asupra functionarilor din Ungaria ce ii examinau pe candidatii care doresc sa obtina permisul de conducere si au reusit sa obtina aceste documente pentru 17 persoane, cele mai multe analfabete sau cu minime cunostinte scolare.
Cei doi s-au ocupat de intocmirea fictiva, prin intermediul unor cetateni din Ungaria, a documentatiei necesare pentru inscrierea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere de catre cumparatorii de influenta (inclusiv acte care sa ateste ca lucreaza si locuiesc in Ungaria). Niciunul dintre rromii de pe langa Cehu Silvaniei sau din Pusta Vale nu a efectuat cursurile de conducere auto la scoala din Ungaria, unde acestia au figurat ca fiind inscrisi.

O TRADUCERE EXTREM DE LAMURITOARE
„De asemenea, la proba teoretica a examenului pentru permisul de conducere, candidatii erau ajutati de translatorul ce asigura traducerea intrebarilor si raspunsurilor din limba maghiara in limba romana si invers. „Translatorul le comunica cumparatorilor de influenta raspunsurile corecte la chestionare. La probele practice acestia erau ajutati de instructori auto, cetateni maghiari, care se aflau impreuna cu ei in autoturism, pe parcursul sustinerii acestor probe”, sustin procurorii DNA.
In schimbul obtinerii permiselor de conducere, Janos Varga si Radu Budai au pretins si au primit de la fiecare dintre cei pe care i-au ajutat sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro pentru ei sau pentru cetatenii maghiari cu care colaborau, astfel ca valoarea totala a sumelor primite depaseste 37.350 de euro, din care cei doi au bagat in buzunar 22.612 de euro, diferenta fiind transmisa „colabora-torilor maghiari”.

RECRUTARE DE VIITORI SOFERI
In cursul anului 2009, aceasta activitate a fost sprijinita si de Florin Lakotos, Stelian Haraga, Cristian Colompar, Mircea Calin Perte si Kalman Varga. Acestia, contra unor sume cuprinse intre 200 si 250 de lei de persoana, asigurau transportul in Ungaria a celor care vroiau sa obtina permise de conducere. De asemenea, in perioada septembrie – noiembrie 2009, Stelian Haraga a contactat mai multe persoane care doreau sa obtina permisul de conducere in mod fraudulos in Ungaria si, contra unor sume de bani, le-a facut legatura cu Budai si Varga.
Se judeca in Salaj
Pentru ca instanta de judecata sa dispuna confiscarea sumelor de bani ce fac obiectul infractiunii de trafic de influenta, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor.
Tinand cont de faptul ca majoritatea celor care si-au luat permisele pe blat sunt din judetul nostru, dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Salaj.