noiembrie 29, 2022

ANAF: Unele persoane, fara poprire pe conturi

Persoanele fizice nu vor mai avea poprire pe conturi daca valoarea datoriilor fata de stat este mai mica de 2.000 de lei, fata de 100 de lei cat este plafonul in prezent, potrivit unui proiect de ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala publicat luni, 5 august 2019.
Potrivit ANAF, numarul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se infiinteaza poprirea creste de aproximativ 4 ori fata de numarul celor care se incadreaza in plafonul existent, acestia inregistrand obligatii restante la nivelul anului 2018 in valoare totala de 161,7 milioane de lei.
In cazul firmelor, pentru marii contribuabili plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 3.000 lei, in prezent, la 40.000 lei.
"Prin aceasta masura se dubleaza numarul contribuabililor pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara, ajunge la aproximativ 100 mari contribuabili, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei", precizeaza sursa citata.
In cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul datoriilor creste de la 1.500 lei la 40.000 lei, iar in aceste conditii se dubleaza numarul celor pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara, ajungand la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei.
In cazul datornicilor contribuabili mici, plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 500 lei, existent in prezent, la 10.000 lei. In acest fel, numarul de contribuabili mici pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara prin modificarea plafonului creste de aproximativ 2,5 ori fata de numarul celor care incadreaza in plafonul existent in prezent. Numarul celor care se incadreaza in noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 1,446 miliarde lei.
"Prin cresterea plafoanelor obligatiilor fiscale restante pentru care nu se infiinteaza, de indata, poprirea bancara, se are in vedere sa nu le fie afectate contribuabililor disponibilitatile banesti pentru creante nesemnificative pe care le datoreaza statului", se precizeaza in proiectul citat.
Pentru emiterea somatiei si a titlului executoriu, organul fiscal central evalueaza bilunar obligatiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor si emite somatia si titlul executoriu, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate aceste datorii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *