Amintirile cutremuratoare din infernul de la Auschwitz ale unei femei din Salaj ce a fost supusa experientelor vestitului nazist Mengele

Un film care prezinta povestea salajencei Eva Mozes Kor, care a supravietuit experimentelor pe gemeni ale vestitului doctor nazist Mengele, in perioada Holocaustului, a devenit viral pe internet. Filmul a fost lansat in urma cu numai doua zile si a fost vizualizat deja de aproape 69 de milioane de ori. 

rn

Eva Mozes s-a nascut in localitatea Port, comuna Marca, in 1934. Alaturi de sora sa geamana, Miriam, ceilalti patru frati, parintii si alte aproximativ 100 de rude a fost deportata la Auschwitz in perioada Holocaustului. Doar ea si sora ei au supravietuit, pentru ca au facut parte din cele circa 1.500 de perechi de gemeni selectate de doctorul Josef Mengele, ramas in istorie cu o faima de criminal cinic pentru experimentele genetice inumane.
In film, salajeanca povesteste cum a ajuns in lagarele de la Auschwitz, cum ea si sora ei au fost smulse fara mila de catre soldatii nemti din bratele mamei, dar si despre experimentele medicale la care a fost supusa

rn

Fata in fata cu Mengele, care i-a spus
ca mai are doua saptamani de trait

rn

Eva povesteste ca doctorul Mengele ii numea "soareci de Guineea" pe gemenii pe care ii folosea in cercetarile sale.
"Îmi amintesc de Mengele. Era un barbat chipes, înalt, bine îmbracat. Revad si acum cizmele pe care le avea. Venea la noi, unde erau gemenii, si ne numara în fiecare zi pentru a vedea câti am mai ramas pentru experimentele sale. Îmi amintesc ca într-o zi ne-au dezbracat si ne-au masurat. Alta data ne-au luat foarte mult sânge si ne-au dat injectii. Minimum cinci injectii în bratul drept si apoi în cel stâng. Doua zile mai târziu am stiut ca sunt foarte bolnava, pentru ca aveam febra foarte mare, picioarele si mâinile îmi ardeau si erau foarte dureroase si aveam puncte rosii pe întreg corpul. Am fost dusa la spital si Mengele a spus, uitându-se la febra mea, dar fara a ma examina, ca si cum ar fi stiut ce se va întâmpla, "Pacat. E asa de tanara. are doar doua saptamani de trait". I-am dovedit ca se înseala", rememoreaza Eva Mozes o mica parte din dureroasele sale experiente de la Auschwitz.
Supravietuitoarea experimentelor lui Mengele spune ca nu a aflat niciodata cu ce substante a fost injectata. Sora ei, Miriam, i-a povestit ulterior cum a trecut prin aceleasi tratamente, cu multe injectii administrate, apoi cu febra mare si cele doua saptamani petrecute la spital, sub supravegherea echipei temutului medic nazist.
Miriam s-a casatorit in Israel, iar in momentul cand a ramas insarcinata cu primul copil, in 1987, a contactat o infectie la rinichi rezistenta la tratamentele cu antibiotice. Dupa mai multe examinari, medicii au descoperit ca rinichii ei erau subdezvoltati, avand particularitatile rinichilor unui copil de 10 ani, aproximativ varsta pe care copila o avea cand a fost supusa experimentelor lui Mengele, povesteste Eva Mozes.
Pentru ca sora sa si-a pierdut ulterior rinichiul, Eva i-a donat surorii rinichiul ei stang.
"A fost usor sa iau aceasta decizie. Eu aveam doi rinichi si o singura sora", spune ea.
Sora sa geamana a decedat in 1992.
La finalul filmului, Eva Mozes vorbeste despre cum l-a iertat pe Mengele si despre documentul de amnistie pe care l-a semnat.

rn

S-a intors in Salaj, sa-si revada
casa parinteasca din care a fost
"smulsa" impreuna cu familia

rn

In 1984, Eva Mozes a infiintat in Statele Unite ale Americii muzeul CANDLES – Holocaust Museum and Education Center, in memoria copiilor care au murit sau au supravietuit experimentelor de la Auschwitz.
In 2014, dupa 60 de ani, Eva s-a intors in Salaj, pentru a revedea locurile in care a copilarit. Din casa parinteasca a ramas in picioare doar un zid. Supravietuitoarea Holocaustului a fost insotita la Port de un grup de 50 de americani. Acestia au montat pe locul fostei case a familiei Mozes placute Stolpersteine, in cadrul unui proiect de comemorare a victimelor Holocaustului.
"Aici este ceea ce a fost casa noastra, din care a ramas foarte putin. Si din familie a ramas foarte putin, ceea ce este dureros. Dar sunt foarte bucuroasa sa vad toti acesti oameni care acum ma sustin si vor sa ma ajute sa-mi amintesc, lucru pentru care le sunt foarte recunoscatoare", a precizat, cu lacrimi în ochi, Eva Mozes la intalnirea cu fostii consateni, potrivit Realitatea.net

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *