Amintirea, nestemata sufletului. Corul „Gloria Dei” la ceas aniversar

1
212

Cu cât timpul își cerne clipele, adăugând amintiri în inima mea, cu atât realizez cât de multe motive de bucurie și recunoștință am pentru oamenii întâlniți și lecțiile de viață oferite!

Un moment cu semnificație aparte în viața mea a fost cel în care am primit răspuns, în septembrie 2006, că sunt acceptată în corul „Gloria Dei”, cor despre care știam că are o frumoasă activitate pe plan local și internațional. Să activez în acest cor a fost o cinste și un vis împlinit!

Personalitate emblematică a corului, dirijorul, doamna profesoară Maria Porumb, prin dragoste, talent, viziune și muncă, alături de „cei care însuflețesc corul”- coriștii, i-au creat „un nume” în țară și peste hotare. În cei 30 de ani de activitate dedicați cântecului-rugăciune și cântecului pentru neam și țară, împliniți pe 15 februarie 2020, (începând cu această dată, corul și-a încetat activitatea) s-au însumat mii de liturghii, sute de concerte și tot atâtea repetiții.

Numele corului s-a asociat, în timp, cu „orga de suflete” și pe drept cuvânt: coriștii erau amatori dar cântau la Sfintele Liturghii și concerte din toată inima. Rezultatul era înălțarea cugetului și simțirii lor, precum și al credincioșilor, la Tatăl Creator. „Cerurile spun slava lui Dumnezeu”, „Cât de mărit este Domnul în Sion”, „Imn de Paște”, „Leru-i ler” (de profesorul Teofil Coste), „Iubi-te-voi, Doamne!” – acesta din urmă interpretat de un solist, sunt cântări cu o armonică deosebită, creând ascultătorului o emoție aparte. Îmi amintesc faptul că, de multe ori, pe diferite segmente alte cântărilor, mă pomeneam ascultându-mi colegii, mie punându-mi-se un nod în gât!

Îmi surâd amintirile: primul meu concert, de Crăciun – eu tremurând de emoție, doamna profesoară zâmbindu-mi încurajator, iar colegii transmițându-mi din priviri că totul va fi bine! Apoi, turneul din Italia și Spania (prima mea ieșire din țară), de Crăciun, în 2006, turneul din Grecia, 2008 … repetițiile, Sfintele Liturghii, concertele, cununiile, înmormântările, gesturile de omenie, glumele, … cununia mea religioasă, dar neprețuit pentru mine!

Stimată doamnă profesoară, dragi colegi, port cu mine lecția credinței, a dăruirii talanților, a bucuriei de a cânta, a muncii și perseverenței, a încurajării, a comuniunii la bine și la greu, a cinstei, a generozității, a responsabilității, a făuririi viselor, oferită model!

Acum, la ceas aniversar, înalț un gând de aleasă prețuire, dirijorului corului, profesor Maria Porumb, și colegilor mei! Un gând pios se îndreaptă spre colegii care au trecut dincolo de văl și care, cred eu, cântă frumusețea creației divine în corul îngerilor!

În aceste zile, pline de incertitudine, ce poate fi mai dătător de credință și speranță decât deviza corului: „Cântă și mergi mai departe; Dumnezeu este la capătul drumului” (Fericitul Augustin)?!

Cu aleasă considerație,

prof. consilier școlar Gabriela Bodea

1 COMENTARIU

  1. Felicitări doamnei profesor Maria Porumb și tuturor membrilor corului „Gloria Dei”, care de-a lungul celor 30 de ani de activitate au bucurat sufletele unui număr mare de oameni din țară și străinătate!
    prof.Daroczi Iosif

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.