”Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”

Pe 6 septembrie, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică amintesc minunea înfăptuită de Arhanghelul Mihail în orașul Colose.

Potrivit tradiției, Ioan Evanghelistul a predicat Evanghelia în Heretop, aproape de cetatea Colose (Turcia de astăzi). Sfântul Ioan a sfărâmat cu puterea numelui lui Hristos templele păgâne din acea zona și a ucis o viperă pe care o adorau păgânii, profețind că, în acel loc, se va arăta darul Sfântului Arhanghel Mihail.

După plecarea apostolului din Colose, aici a răsărit un izvor minunat care vindeca de boală pe oricine se apropia cu credinţă, prin lucrarea cereasca a Arhanghelului Mihail. Lângă izvor, un om bogat a ridicat o bisericuță în cinstea Arhanghelului Mihail și spre slava lui Dumnezeu care i-a vindecat fiica de o boală gravă. În această biserică și lângă izvorul vindecător, trăia și un om evlavios pe nume Arhip, a cărui viață era un far călăuzitor pentru toți creștinii din acea zonă. Păgânii din Colose, incomodați de faima lui Arhip și neputând să-l înduplece de la credința sa, s-au hotărât să distrugă biserica și izvorul.  

Au pus stăvilar pe două râuri care curgeau aproape de locul unde trăia Arhip, astfel încât atunci când se va sfărâma barajul, apele învolburate să distrugă biserica şi izvorul. Când au dărâmat stăvilarul şi când apele învolburate se îndreptau spre biserică, Arhanghelul Mihail s-a arătat în chip supranatural şi, însemnând cu semnul Sfintei Cruci, a oprit năvălirea apelor, care au rămas ca un zid nemişcat înaintea bisericii. Apoi, Arhanghelul a însemnat o piatră şi, despicându-se, ea s-a făcut ca o adâncime în pământ. Acolo, Mihail a răsturnat întreg muntele de apă care stătea nemişcat în faţa lui Arhip şi a bisericii, zicând: „Aici să se sfărâme toată puterea cea potrivnică şi să fie izbăvire de toate răutăţile tuturor celor care vor alerga cu credinţă”. De când s-a făcut această minune, locul unde se află piatra despicată care a înghiţit apele se numeşte Hones, adică mistuire, pentru că acolo s-au mistuit apele în piatră.

Numele Arhanghelului Mihail se traduce, din ebraică, asemeni unei întrebări retorice: „Cine este ca Dumnezeu!”, sugerând faptul că nimeni nu este ca Dumnezeu, în acest fel Mihail devenind un simbol de umilință înaintea divinităii. Tradiţia spune că Mihail a fost căpetenia îngerească care i-a alungat pe satan şi ceata îngerilor căzuţi din ceruri, rostind cuvintele care se regăsesc şi în Sfânta Liturghie: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!” 

Dragilor, astăzi ne este cu mult mai greu să credem în minuni și în existența îngerilor, decât să credem în iluziile care ne sunt oferite pe bandă rulantă, pe toate canalele și sub toate formele, valize cu rețetare miraculoase, care promit vindecări magice și fericiri trainice.

Minunile sunt fundamentale pentru viețile noastre, dar trebuie făcută mereu o distincție clară între minunile reale și minunile false. Minunile autentice adeveresc profețiile și ne permit să judecăm doctrina și să o confirmăm.

Ceea ce ne face să nu credem în adevăratele minuni, ci, mai degrabă în falsități, este lipsa de iubire față de Dumnezeu, ne spune Blaise Pascal în ale sale Cugetări.