In luna septembrie, dintre cei 202 agenti economici controlati in domeniul relatiilor de munca, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj au identificat 66 de persoane care munceau la negru pentru 20 de patroni. Mariana Pop, purtatorul de cuvant al ITM Salaj a precizat ca intreprinzatorii au primit amenzi in valoare totala de 99.000 de lei pentru ca au primit persoane la munca fara forme legale de angajare. In luna anterioara au fost depistati peste 80 de salajeni care munceau la negru. Anul acesta fenomenul muncii la negru a cunoscut o adevarata ascensiune. Insa patronii „prinsi cu musca pe caciula” au de pierdut pentru ca pe langa faptul ca sunt obligati apoi sa le incheie contracte de munca presupusilor angajati, acestia mai primesc si o amenda deloc mica.
In controalele lor, inspectorii au mai constatat si alte deficiente pentru care au mai aplicat amenzi de 19.000 de lei: nedepunerea registrului electronic al salariatilor, nerespectarea termenului de depunere la ITM a actelor referitoare la contractele de munca etc.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlate 133 de unitati. Zece dintre acestea au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 51.000 de lei pentru diferite abateri de la legislatie si au fost oprite din functiune noua echipamente tehnice (schele, scari, recipiente sub presiune, instalatii de ridicat, motostivuitoare) pana la remedierea defectiunilor constatate.