Polițiștii rutieri vor putea cere testarea șoferilor pentru droguri sau alcool dacă observă în mașină recipiente „care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

În plus, amenzile se vor putea da și pe baza probelor audio-video. Acestea sunt două dintre prevederile modificările Codului Rutier adoptate vineri, 28 iunie, de Guvernul României.

Aceste modificări vin „în contextul social recent, determinat de accentuarea consumului de droguri și a noilor substanțe psihoactive în rândul populației”, dar și pentru că tot mai multe mașini sunt conduse sub influența drogurilor și substanțelor psihoactive.

Principalele modificări / prevederi din noul Cod Rutier sunt: polițistul rutier va fi obligat să solicite efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat când vede în mașină recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în cazul; în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, șoferul poate cere polițistului rutier să facă o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test și definitiv va rămâne rezultatul cel mai mic.

Poliția rutieră poate constata anumite contravenții cu ajutorul probelor video făcute de agenții de poliție sau de șoferi; procesul-verbal de constatare a contravenției se poate încheia și în lipsa șoferului, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori, dacă fapta a fost înregistrată audio-video nu se mai poate da avertisment pentru conducerea sub influența alcoolului. Radierea unui vehicul, din oficiu, se face dacă suspendarea înmatriculării s-a făcut pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni sau dacă suspendarea înmatriculării s-a făcut pentru 3 ani neîntrerupt, cu excepția vehiculelor de interes istoric.

Stabilirea prezenței în organism a substanțelor psihoactive se va face în instituțiile medico-legale, dar și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, acreditate, sau în spitalele acreditate și autorizate pentru astfel de teste.

Refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactiv va fi sancționat cu amendă.